Dit zijn de verkeersregels voor campers in Duitsland

Wie met de camper door Duitsland reist, moet op de hoogte zijn van de lokale verkeersregels. Dit zijn de belangrijkste regels die je moet kennen voordat je in Duitsland de weg op gaat met je camper.

Snelheidsbeperkingen en flitswaarschuwingen

De toegestane snelheden voor campers in Duitsland variëren afhankelijk van het gewicht:

  • Voor campers ≤ 3,5 ton geldt een snelheidslimiet van 50 km/u binnen de bebouwde kom, 100 km/u buiten de bebouwde kom, en een aanbevolen snelheid van 130 km/u op snelwegen.
  • Campers > 3,5 ton tot 7,5 ton hebben een maximumsnelheid van 50 km/u binnen de bebouwde kom, 80 km/u buiten de bebouwde kom, en een aanbevolen snelheid van 100 km/u op snelwegen.

Radarverklikkers en flitspaalmelders in navigatiesystemen of apps zijn verboden.

Verplichte uitrusting

Bij het rijden in Duitsland moeten bepaalde items verplicht aanwezig zijn in de camper: je moet te allen tijde een gevarendriehoek, een verbanddoos en veiligheidshesjes voor zowel de bestuurder als de passagiers aan boord hebben. Voor meer informatie over vereiste documentatie, raadpleeg de website van de rijksoverheid.

Verkeersborden en milieuzones

Verkeersborden voor vrachtwagens zijn ook van toepassing op campers die zwaarder zijn dan 3500 kilogram. Let op borden die minimale afstanden aangeven en wees bewust van breedtebeperkingen, vooral bij wegwerkzaamheden.

Toegang tot milieuzones is alleen mogelijk met een groene milieusticker (Umweltplakette). Het ontbreken van de juiste sticker kan leiden tot een boete van ongeveer 100 euro. Zorg ervoor dat de camper voldoet aan de vereisten voor milieuzones, vooral in deze regio's.

In bepaalde Duitse zones gelden striktere emissie-eisen, zoals in Berlijn, Stuttgart en Darmstadt. Om in deze zones te rijden, moet de camper voldoen aan de Euro6- of soms Euro5-norm. De sticker blijft geldig gedurende de levensduur van de camper. Meer informatie over de milieusticker lees je op deze pagina.

Rijden in winterse omstandigheden

Campers moeten geschikt zijn voor winterse omstandigheden in Duitsland. Winterbanden en een voldoende gevuld reservoir met ruitensproeiervloeistof zijn volgens de Duitse verkeersregels vereist. 

Alcohol en lading

Het toegestane alcoholpromillage tijdens het rijden mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Voor beginnende bestuurders en personen jonger dan 21 jaar is het absoluut verboden om onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten. Zorg ervoor dat de lading van de camper niet uitsteekt aan de voorzijde en maximaal 1,5 meter naar achteren.

Uitgebreide informatie over camperen in Duitsland is ook te vinden op onze pagina met landeninformatie over Duitsland.