Campertrip Australië

Martijn Lamme en Marjam Overmars (tekst en foto's)

Kangoeroe, koala, koraal, krokodil: dat zou toch moeten lukken. En liefst ook nog een zeeschildpad, een haai, een clownsvis en veel regenwoud. We maken het allemaal mee
tijdens een campertrip van vijfentwintig dagen langs de Australische oostkust: reizen door een heerlijk relaxed continent.

Cairns

Regenwoud en kangoeroes op de eerste camperdag

Na het genieten van het uitgebreide internationale ontbijtbuffet in het hotel bestellen we een Uber om naar het ophaalpunt van onze Maui-camper te gaan. Er rijden in het betrekkelijk kleine Cairns maar liefst duizend Ubers rond die niet alleen mensen, maar ook afhaalmaaltijden vervoeren. De chauffeurs komen overal ter wereld vandaan.

Het oppikken van de camper duurt iets langer dan verwacht, het personeel moet eerst nog een brandoefening afronden en vervolgens loopt de iPad waarop Elena met ons het papierwerk doet een aantal keer vast: alles opnieuw! Echt papier heeft zijn voordelen, denk je dan bijna conservatief, maar dan hadden we niet meteen ook het tolsysteem voor Brisbane en Sydney alvast kunnen regelen. Het kenteken van de camper is gedurende de huurperiode aan onze creditcard verbonden, dus als we op een tolweg terecht komen (het kenteken wordt dan geregistreerd) betalen we het direct. Als het via Maui zou gaan komt er een dikke toeslag op, dus waarom zou je het niet doen.

We krijgen een upgrade: een zespersoons Mercedes-camper in plaats van een vierpersoons. Maar volgens Elena gebruikt deze nauwelijks meer brandstof. We hebben er zin in: de komende 25 dagen gaan we op reis met dit zeven meter lange en 4490 kg zware gevaarte. (Hier mag dat met ons B-rijbewijs.) Met, zo blijkt, een zee aan kastruimte. En zelfs een waterfilter, zodat we altijd drinkwater bij de hand hebben.

Onze eerste kilometers rijden we naar het dalstation van Skyrail, wat een beetje een verwarrende naam is want er is geen sprake van rails. Skyrail is een kabelbaan en vandaag bekijken we het tropische regenwoud van Cairns van bovenaf uit een Skyrailgondeltje.

Het lijkt misschien een beetje vergezocht, zo’n kabelbaan, maar het is echt geweldig. Met de vooraf gedownloade Skyrail-app (hij is erg groot, je moet zorgen voor free wifi bij het laden) krijg je een schat aan informatie tijdens de tocht naar boven. Er zijn twee overstapstations waar je ook over een boardwalk een wandelingetje kan maken door het regenwoud. 

Het is een uiterst leerzame tocht, en dat bedoel ik totaal positief. Ik heb wel eens de neiging enigszins recalcitrant te worden door te veel educatie en opgeroepen milieubewustzijn, maar de achtergronden en weetjes die we hier opdoen, zijn echt boeiend en voegen wat toe. Aan onszelf.

Een greep uit wat we verder leren:

  • Regenwouden halen 30 tot 40% van hun water direct uit wolken, ‘cloud stripping’ wordt dat genoemd: de wolken hangen mistig rond de boomkronen en vocht sijpelt langs bladeren, stengels, takken en stammen naar de bodem.
  • Sir David Attenborough vindt de jungle in Queensland buitengewoon, minstens zo fantastisch als de Amazone – en veel makkelijker bereikbaar.
    Er leven slangen (pythons) van 8,5 meter in het regenwoud. Die kunnen met gemak een kangoeroe op.
  • Voor de film Avatar van James Cameron werd inspiratie opgedaan in het regenwoud bij Cairns. Het creatieve team gebruikte foto’s uit de Skyrail voor jungle overviews.
  • De meteoorinslag van 65 miljoen jaar geleden doodde wel de dinosaurussen in Australië, maar liet het plantenleven in het regenwoud relatief ongemoeid. Nu leven er planten die overal elders in de wereld zijn uitgestorven.

Vanaf het uitzichtpunt bij de tweede boardwalk bewonderen we de Barron Falls, die door de regen van de afgelopen periode (we vallen deze reis nog middenin een staartje tropische regentijd) lekker vol zijn.

Op 330 meter boven de zeespiegel arriveren we met de Skyrail in het dorpje Kuranda. Kuranda is een toeristisch kunstenaarsdorp met nog een vleugje hippie. Vroeger was het een serieuze plaats, met onder meer koffie- en houtindustrie.

Wij bezoeken de Koala Gardens en de bijbehorende Bird World. De Koala Gardens vormen een vriendelijk en kleinschalig dierenparkje met een iets grotere ambitie dan alleen verstrooien: educatie van bezoekers en het beschermen van en fokken met de dieren zijn even belangrijk.

Je kunt ook op de foto met een koala of slang, en zelfs kangoeroes voeren en aaien. Dat is niet zielig, want de kangoeroes springen naar hun eigen hoekje als ze het zat zijn. Mensen mogen daar niet komen en het lijkt of de kangoeroes nogal triomfantelijk kijken. Maar dat zal wel projectie zijn.

In de naastgelegen Bird World vliegen en lopen zo’n zestig soorten exotische vogels rond, en de meeste van hen zijn niet alleen schitterend om te zien, maar vooral hondsbrutaal. Je wordt van tevoren gewaarschuwd om losse spullen als haarelastiekjes, horloges en flesjes water op te bergen.

Om weer terug te gaan naar zeeniveau pakken we de Kuranda Scenic Railway, een historische trein die in anderhalf uur het hoogteverschil van 330 meter naar beneden overbrugt.

Het weer zit niet zo mee, dus de prachtige vergezichten moeten we erbij denken en de nostalgie van de hele rit is misschien iets over de top voor Europese begrippen, maar al met al is het een best aardige tocht, al is niet iedereen daarvan overtuigd: Wij stappen uit in station Freshwater, terwijl de trein verder doorrijdt naar Cairns. In Freshwater staan in de stromende regen (what’s in a name, tenslotte) verschillende shuttlebusjes klaar om de passagiers verder naar hun respectievelijke bestemmingen te brengen. Ons busje rijdt naar het dalstation van de Skyrail, waar we de camper hebben geparkeerd. 

Even in Hongkong…

Omdat we de lange vliegreis graag willen onderbreken en dan ook wat van een onbekend land willen zien, kiezen we voor vliegmaatschappij Cathay Pacific, die een tussenstop maakt in Hongkong. Je even onderdompelen in de megastad Hongkong is een bijzondere ervaring. Nadat we de onvermijdelijke jetlag een beetje hebben weggeslapen, gaan we de stad in, die helemaal vervuld is van verleidelijke lunchgeuren. We kiezen een noedelsoepje dat we met stokjes naar innen moeten zien te werken. De twee dagen in de metropool vullen zich met indrukken van de wereldstad, zoals de avondmarkt in Templestreet, een rondvaart door de haven en met de Peak Tram naar het beroemde uitzichtpunt zo’n 400 meter boven de stad. Ook hobbelen we urenlang mee boven in de oude, smalle dubbeldekstram die door de city rijdt.

Huurcamper

Wij boekten onze camper via cheapcampers.nl en kozen voor een Maui-camper met douche en wc. Omdat we overnachtten op campings, hebben we de douche niet gebruikt. Wie een
camper kiest zonder deze sanitaire voorzieningen, is een stuk goedkoper uit. Hoewel de camper 4,5 ton weegt, mogen we met ons gewone B-rijbewijs achter het stuur.  Cheapcampers is een onderdeel van Pacific Island Travel in Amsterdam, dat desgewenst de vliegreis en ook lokale tours kan organiseren

Overnachten

Er zijn in Australië twee grote ketens van campings: Big 4 en Top Parks. Deze campings zijn vaak grote bedrijven met veel voorzieningen voor het hele gezin. Hoewel je er op vertoon van je Maui-sleutelhanger korting krijgt, zijn ze relatief duur. Voor de meeste overnachtingen kozen we kleinere onafhankelijke campings, die we opzochten met de app Campermate of eenvoudig via Google Maps. Daar waren ook camperplaatsen bij, zoals bij een football-club en een greyhound racebaan. Ook daar was overigens sanitair. Reserveren is wel verstandig.

Meer informatie

Alle columns over Australië staan op de website metdecamper.nl.

 

Camperverhuur www.cheapcampers.nl
Tours www.pacificislandtravel.nl
Whitsundays www.cruisewhitsundays.com
Lady Musgrave www.ladymusgraveexperience.com.au
Fraser Island www.fraserexplorertours.com.au