8 tips voor het huren van een camper

Door Trudy van der Wees (tekst) en Archief NKC en geïnterviewden (foto's)

Een camper huren is de beste manier om het camperen uit te proberen. Maar waar moet je bij een huurcamper op letten? Wij geven 8 tips.

1. Vergelijk de prijzen en voorwaarden

Huurcampers zijn er in soorten en maten. Al voor 500 euro huur je in het laagseizoen een eenvoudig model. De duurste - en grootste - kost rond de 1000 euro per week in het laagseizoen, maar dan voel je je ook meteen king of the road.

In het hoogseizoen liggen de huurprijzen een paar honderd euro hoger. Verhuurders adviseren om niet alleen af te gaan op de prijzen op internet. Die tarieven zijn vrij ondoorgrondelijk. Bij het ene verhuurbedrijf zijn allerlei extra’s bij de prijs inbegrepen, bij het andere moet je daar apart voor betalen. De prijs wordt bepaald door de omvang en de uitvoering. Hoe luxer hoe duurder.

2. Boek vroeg

Hier kunnen we kort over zijn: vroeg boeken heeft voordelen. Je hebt meer keuze en de prijzen zijn (over het algemeen) lager.

3. Weet waar je heen gaat

Stippel je route uit voordat je een camper gaat huren. Dat is niet alleen handig met het oog op de kilometerprijs die sommige verhuurders hanteren, het is vooral belangrijk voor het type camper dat je kiest. In Noorwegen is een kleine camper handig in verband met de veerbootprijzen. In Ierland en Engeland zijn de wegen smal en is een smalle camper bijzonder praktisch.

4. Denk aan verzekeringen en borgsommen

Een allriskverzekering is standaard bij de huur van de camper inbegrepen. Houd wel rekening met een eigen risico van circa 1000 euro. Elk verhuurbedrijf vraagt voor vertrek een waarborgsom die kan oplopen tot 1000 euro. In landen als Amerika en Canada is het handig om een creditcard mee te nemen. Een kopie van de creditcard volstaat dan als borg. Veel camperverhuurbedrijven hanteren in het hoogseizoen vaste ophaal- en terugbrengdagen, meestal vrijdag of zaterdag. In overleg kan hiervan worden afgeweken, soms tegen betaling. Te laat inleveren brengt altijd hoge kosten met zich mee.

5. Bekijk de huurvoorwaarden

De huurvoorwaarden verschillen per verhuurder en per land. Voor Australië en Nieuw-Zeeland geldt bijvoorbeeld een onbeperkt aantal kilometers, in Amerika en Canada wordt het kilometerpakket verrekend in de huurprijs.

Tips Camper Huren 1

Het kan voordelig zijn om een all-inclusivepakket te nemen. Hierin zijn een goede verzekering, een ongelimiteerd aantal mijlen en allerlei handige extra’s inbegrepen. In de huurvoorwaarden wordt een minimumleeftijd genoemd voor de bestuurder. Over het algemeen is dat 21 jaar, maar sommige Amerikaanse verhuurbedrijven hanteren een leeftijdsgrens van 25 jaar. Vaak moeten bestuurders tussen 21 en 24 jaar een hoger bedrag betalen. Sommige camperverhuurders hanteren ook een maximumleeftijd. De kritieke grens begint bij 75 jaar.

6. Kilometers tellen scheelt euro’s

Bereken van tevoren hoeveel kilometers je gaat maken. Sommige verhuurbedrijven bieden hun campers aan inclusief vrije kilometers. In andere gevallen is het aantal vrije kilometers beperkt tot 1.500 of 1.750 per week. Daarboven geldt dan een toeslag van 25 tot 35 cent per kilometer. Huur je de camper langer dan twee weken, dan geldt in veel gevallen geen kilometerbeperking of wordt korting verleend op het aantal extra kilometers.

7. Neem je huisdier bewust (niet) mee

In de meeste verhuurcampers mag niet worden gerookt en zijn huisdieren niet toegestaan. Neem je toch een hond mee, dan kan je dat forse extra kosten opleveren. Er zijn ook diervriendelijke verhuurbedrijven. Vrijwel altijd moet je iets meer betalen als je een viervoeter meeneemt. Bedenk dat als je een hond meeneemt over de grens, er allerlei regels gelden.

8. Houd rekening met extra kosten

De huurprijs van een camper bestaat meestal uit een basisbedrag, aangevuld met een aantal toeslagen. Maar wat er onder het basisbedrag valt en wat apart in rekening wordt gebracht, kan per verhuurder nogal verschillen. Een fietsendrager, stroomkabels, verloopstekkers, een gasfles en toiletvloeistoffen zitten soms in het basispakket, maar worden soms ook als uitgiftekosten apart in rekening gebracht. Een schotel, een televisie, een dvd-speler, een navigatiesysteem, sneeuwkettingen en winterbanen zitten zelden in het basispakket.

Soms is een camper niet standaard voorzien van serviesgoed of potten en pannen. Dan wordt een serviespakket als extra aangeboden. Hetzelfde geldt voor een eventueel te huren handdoekenset, beddengoed of een campingstoelenset. Het is dus zaak om bij een prijsvergelijking deze factoren mee te wegen. Wie de extra’s niet nodig heeft, kan voordeliger uit zijn met een camper met een mager basispakket.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in de NKC Campergids 2016.