Winterse spruitjeswok met noedels

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (28) kan er géén genoeg van krijgen. Spruitjes.. het is nog steeds niet de meest favoriete groente denk ik. Toch kun je er zoveel lekkers mee maken. De winkels liggen er vol mee dus ik inspireer je graag met een vegetarisch wokgerecht met spruiten en noedels.

En ook voor het oog vind ik het een prachtige groente, zeker als je ziet hoe ze groeien, aan een stammetje! Natuurlijk ontzettend leuk om daar eens mee te koken als je langs de weg een mooie struik spruitjes op de kop kan tikken bij de boer. Of natuurlijk gewoon uit een zakje van de super. Nu de spruiten weer volop in de winkels liggen leek het mij leuk om je te inspireren met een andere bereiding dan de gekookte, klassieke versie.

Ik ga er lekker mee wokken. Het voordeel daarvan is dat je veel meer lekkere smaken aan de groente kan meegeven én dat het zijn bite behoud. Een spruitje is dan alleen al qua structuur een stuk lekkerder om te eten.

Rauwe spruitjes

Wat ook een super lekkere bereiding is, is het rauw eten van een spruitje! Een salade van rauwe spruitjes kan je echt verrassen. Misschien wel een tip voor thuis waar je ze gemakkelijk fijn kan hakken in de keukenmachine. Vind je wat handenarbeid niet verkeerd, dan kun je de spruitjes natuurlijk met de hand in fijne reepjes snijden. Een handje rozijnen er door, fijngehakte nootjes, olijfolie, peper, zout en eventueel uitgebakken spekreepjes: een echte verrassing.

Recept Spruitjeswok met noedels en omelet reepjes

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 300 gram spruiten, schoongemaakt
  • 2 plakken woknoedels (ca 50 gram p.p.)
  • 3 eieren
  • sojasaus
  • 250 gram champignons
  • 1 eetlepel roomboter
  • olie om in te bakken
  • 1 theelepel knoflookpoeder of één teentje geperste knoflook
  • 1 flinke hand taugé
  • 1 rode peper in ringen of 1 eetlepel sambal
  • ½ glas water
  • 1/2 bouillonblokje (groente of kip)
  • koriander naar smaak
  • 1 handje cashewnoten
  1. Kook de spruitjes gedurende 6 minuten voor zodat ze straks snel klaar zijn tijdens het wokken. Giet de spruitjes af en zet opzij.
  2. Kook de woknoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de noedels af, spoel ze af met wat koud water en doe de deksel weer op de pan. Zet de pan aan de kant.
  3. Kluts de eieren met een scheutje sojasaus in een kommetje. Verhit vervolgens een koekenpan met wat olie of boter en verwarm dit op hoog vuur. Schenk de geklutste eieren in de pan en bak het ei totdat de bovenkant zo goed als droog is. Draai om en bak nog 1 minuut op de andere kant.
  4. Haal de omelet uit de pan en rol hem op, op een snijplank. Snij reepjes van de omelet.
  5. Verwarm dezelfde koekenpan als voor het ei weer op middelhoog vuur met een klontje roomboter en eventueel wat olijfolie. Wacht tot de boter stopt met pruttelen en voeg dan de champignons toe.
  6. Schep alles goed om zodat alle champignons omhuld zijn met wat olie en boter. Bak de champignons tot ze mooi goudbruin zijn. Roer niet teveel tijdens het bakken, dan worden de champignons het mooiste bruin. Haal ze uit de pan.
  7. Houd de pan op hoog vuur, doe de spruitjes in de pan met de knoflook(poeder) en meng alles goed. Voeg de taugé toe en bak deze kort mee gedurende 1 tot 2 minuten. Voeg ondertussen het pepertje en een scheutje sojasaus naar smaak toe.
  8. Schenk nu een half glaasje water bij de groenten en voeg een bouillonblokje toe. Roer dit goed door zodat het bouillonblokje goed oplost en er een saus ontstaat.
  9. Meng de champignons en noedels door de groenten
  10. Schep het wokgerecht op een bord en garneer het met de omelet, koriander en cashewnoten.

Tekst en beeld: Jessica Buijs en Marieke Plant