Culinair camperen - dit neem je mee

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (28) kan er géén genoeg van krijgen. Het was voor haar en haar man één van de redenen om een busje om te bouwen. Nu neemt ze jou mee naar culinaire plekken in Nederland en inspireert je om ook in de camper iets anders te koken dan het standaard campingmaaltje!

In de eerste video laat ik je zien wat ik allemaal meeneem om het hele jaar door de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Daarnaast deel ik mijn standaard boodschappenlijstje voor een fijne basisvoorraad, onmisbare keukentools én mijn eerste recept waarmee je van iedere groente een lekkere soep maakt.

De basisvoorraad in de camper

Een grote voorraadkast heb je misschien niet. Maar door gebruik te maken van handige bakjes en rekjes zoals je ziet in mijn camper past er toch aardig wat in.  

Boodschappenlijstje aan het begin van het camperseizoen:

  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Bloem
  • Suiker
  • Bakpoeder
  • Sojasaus
  • Komijnpoeder
  • Komijnzaad
  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Pasta

Handige keukentools

Een belangrijke eis in onze zelfbouwcamper was een goede omvormer zodat we net als thuis ook wat keukentools kunnen gebruiken. Op basis van het vermogen van onze omvormer heb ik een staafmixer uitgekozen met verschillende opzetstukken en een hakmolentje. Zo maak ik in een mum van tijd lekkere soepen, sauzen, beslag of zelfs deeg! Verder vind je - naast de standaard keukenspullen - in mijn keukenkastje:

  • Een klein hoog pannetje om eieren te koken.
  • Omnia-oven met siliconenbakvorm (scheelt weer afwas).
  • Een klein windschermpje voor bij het gasstel.
  • Melkopschuimer voor warme (chocomelk) of cappuccino.
  • Mengkommen die ook gebruikt worden als serveerschaal.
  • Digitale keukenweegschaal.
  • Een goed mes: niets zo vervelend om te snijden met kleine botte mesjes.
  • Gezellige plankjes om het eten op te serveren.
  • Kunststof wijnglazen van 'normaal' formaat voor lekkere wijntjes onderweg.

Het is voor mij een genot dat ik in de bus net zo lekker en gemakkelijk kan koken als thuis! 

Van iedere groente de lekkerste soep

Het komende jaar inspireer ik je ook maandelijks met een lekker of handig recept. Deze maand deel ik mijn basissoep recept. Als ik groenten over heb, of gewoon zin in soep, dan gebruik ik altijd dit recept. Vervang de wortel en komijnzaad dus gerust door dat wat jij nog hebt liggen!

Recept: Wortelsoep met komijn

  • 1 liter water
  • 3 winterpenen
  • 1 ui
  • 1 bouillonblokje
  • 1 theelepel komijnzaad
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie

Keukentools: pan, staafmixer

  1. Breng alvast 1 liter water aan de kook. Snij ondertussen de uien in grove stukken en de wortels in plakjes.
  2. Rooster het komijnzaad kort in een droge pan totdat het lekker begint te geuren.
  3. Voeg een scheutje olijfolie toe, doe de uien erbij en bak ze glazig op middelhoog vuur. Zorg dat de komijn niet verbrandt.
  4. Bak de wortels 2 minuten mee tot ze iets kleur krijgen. Schenk vervolgens water in de pan tot de wortels net onder staan.
  5. Voeg het bouillonblokje toe, roer even door de soep en kook tot de wortels helemaal gaar zijn.
  6. Zet het vuur uit en pureer de soep mooi glad. Vind je de soep te dik? Voeg dan nog wat water toe.
  7. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Met welke groente ga jij aan de slag? Deel het op Instagram en tag @nkc.nl

De volgende keer

Volgende maand neem ik je mee naar een bierbrouwerij, waar we het bier gaan gebruiken in een winters recept!

Tekst: Marieke Plant
Foto & video: Jessica Buijs