Een ceasarsalade in de camper

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (28) kan er géén genoeg van krijgen. Het hele jaar rond staat de grote kamado - zo'n grote eivormige barbecue - bij haar thuis wel aan. En op reis? Dan gaat de barbecue uiteraard mee, in een iets kleiner formaat natuurlijk.

Een zelfgemaakte maaltijdsalade is voor mij echt fijn eten op reis. Soms gooi ik gewoon allemaal lekkere ingrediënten die ik nog heb liggen bij elkaar, maar af een toe een klassieker: daar zeg ik ook geen nee tegen. Daarom deel ik vandaag het camperproof recept voor Caesar salad met je. Voor mij kan er niets op tegen een kipfilet van de grill, maar heb je geen barbecue mee in de camper? Dan kun je de kip natuurlijk gewoon in een koekenpan of grillpan klaarmaken.

Eenvoudige ingrediënten

In het originele recept van deze dressing zie je Worcestersaus saus en ansjovis terugkomen. Nu kan ik me voorstellen dat je dat niet standaard mee wilt nemen. Daarom maak ik het graag gemakkelijker, maar zeker niet minder lekker. Ik gebruik sojasaus en citroensap, deze twee ingrediënten zorgen ook voor een heerlijke smaakbom. Je kunt natuurlijk zelf kiezen hoe sterk je de dressing maakt, dus speel daar een beetje mee.

Het perfecte kippetje

Een kipfilet met mooie goudbruine grillstrepen: daar loopt het water je van in de mond! Toch is het niet altijd even makkelijk om dat resultaat te bereiken. Mijn belangrijkste tip? Draai tijdens het barbecueën je ingrediënten pas om als ze loslaten van het rooster. Dat geldt niet alleen voor kip, maar ook bij groenten, vlees of vis. Daarnaast is het belangrijk dat het rooster goed is voorverwarmd. Leg de ingrediënten dus pas op de barbecue nadat hij een tijdje heeft gebrand. Het is lastig om te zeggen hoe lang dat is, omdat iedere barbecue verschillend is, maar je hoort het vaak wel als je er iets op legt. Begint de kip te sissen zodra hij het rooster raakt? Dan zit je goed!

Recept: Caesar salad met kip van de barbecue

Maaltijdsalade voor 2 personen
Bereidingstijd 20-30 minuten (+voorverwarmen van de barbecue)

Voor de salade

  • 1 grote kipfilet
  • 2 eieren
  • Mini romana sla
  • Parmezaanse kaas (geraspt in vlokken)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 (oud) hard broodje voor croutons
  • peper en zout

Voor de dressing:

  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel knoflookpoeder óf 1 gekneusd teentje knoflook
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel sojasaus (optioneel)
  • peper en zout naar smaak

  • Benodigdheden:
    • bbq
    • goed afsluitbaar bakje of potje voor de dressing
  1. Stook de barbecue op zodat je de kip er straks op kunt grillen.
  2. Breng water aan de kook voor de eieren. Leg de eieren in het kokende water voor 6 minuten voor een medium ei. Haal de eieren na 6 minuten uit het water en laat ze schrikken met wat koud water.
  3. Verhit een koekenpan met een scheut olijfolie. Snij ondertussen het broodje in kleine blokjes van 2x2 centimeter. Doe het brood in de pan, kruid eventueel met peper en zout en schep regelmatig om. Bak het brood totdat je mooie goudbruine croutons hebt.
  4. Pak een goed afsluitbaar bakje of potje en doe daar alle ingrediënten voor de dressing in. Sluit het bakje of potje en schud totdat er een mooie gladde dressing ontstaat.
  5. Halveer de kipfilet, smeer in met olijfolie en kruid met wat peper en zout naar smaak.
  6. Bak de kip vervolgens op de inmiddels hete barbecue tot de kip goudbruin is en vanbinnen helemaal gaar. Controleer de garing door de kip door te snijden en te kijken of hij helemaal wit is van binnen.
  7. Pluk de slablaadjes van de krop en was ze even. Leg op een schaal of bord. Snij de kip in reepjes en verdeel dit over de sla. Garneer vervolgens met de dressing, geraspte Parmezaanse kaas, croutons en eieren. Eet smakelijk!

Tekst: Marieke Plant en Jessica Buijs, Beeld: Jessica Buijs