RollOverLiftBed in de camper

Door Marja van Kampen (tekst en foto's) en Jaap Raap (foto's)

Interieurbouwer Jaap Raat en zijn partner Maya Mols gaan graag met de camper op stap, maar ze houden ook van lekker slapen. Na veel gepuzzel bedachten ze de oplossing: RollOverLiftBed.

Breeduit slapen in compacte camper


Bij campertrips met hun zelf verbouwde Volkswagen Westfalia uit 1984 merkten Raat en Mols dat ze het niet prettig vinden om vlak onder het dak te slapen. Na de aanschaf van een lege Fiat Ducato van 5,99 meter groeiden de ideeën in hun creatieve breinen. Hoe zouden ze deze bus optimaal gaan indelen? “We wilden geen traditionele indeling met een extra bank die je toch nooit gebruikt als je met z’n tweeën bent. Ook geen doucheruimte, die meestal toch te klein is en we wilden zeker geen smal bed”, legt Mols uit.

AmorA Spazio 3

Er volgde twee jaar van ontwikkeling: telkens weer anders, afbreken en opnieuw, uitproberen en aanpassen en intussen 14 duizend kilometer rijden. In de zomer van 2013 vonden Jaap en Maya hun uitvoering eindelijk zo goed, dat ze de bus als camper lieten keuren. De indeling van hun buscamper – AmorA Spazio 3 gedoopt – is geschikt voor de Ducato, maar kan ook voor andere bestelwagens worden aangepast. In de naam staat de A voor nummer één, de letters mo komen van Mols en ra van Raat. Spazio is de vertaling van ruimte in het meest geliefde vakantieland van het tweetal: Italië. Dat klinkt als een bus.

RollOverLiftBed


Heel belangrijk in een camper is het bed. Elke keer het bed moeten opmaken, alles opzij moeten schuiven of hoog onder het dak liggen, vindt het tweetal niet prettig. Maar wat is het alternatief in een bus met beperktere afmetingen? Langzaamaan kreeg het idee gestalte van een nieuwe vinding: het RollOverLiftBed.

Rolloverliftbed Camper 1Binnen een minuut een gerieflijk bed.

“Kijk, je ziet achterin twee eenpersoonsbedden op elkaar. Het onderste bed kun je soepel op rolletjes naar voren trekken en met een druk op de knop zakt het achterste deel dan tot het gelijk ligt”, zegt Raat. “Zo ontstaat er binnen een minuut een heel gerieflijk bed van 160 bij 196 centimeter. Met weer een druk op de knop lift het achterste bed omhoog en schuift het voorste eronder: roll – over – lift dus”, verklaart hij nader. In uitgetrokken staat rust het naar voren getrokken bed links en rechts op het spoelgedeelte en het kookgedeelte, die er speciaal voor zijn aangepast. “Omdat het bed wat te hoog is om er zo in te stappen, kun je een opstap uittrekken.”

RollOverLiftBed: beter dan een vorst

De entree is ruim en er staat geen keukenblok in de weg, wat meestal het geval is. Het porseleinen toilet met wastafel oogt chic en een harmonicatoiletdeur zorgt voor privacy, ook bij geopende camperdeuren. Verder is de camper voorzien van een buitendouche. “Wij stonden op de Caravan en Camperbeurs in Gorinchem en daar voelde het alsof wij de publieksprijs hadden gekregen”, vertelt Mols. “Er waren veel nieuwsgierigen, die op hun beurt weer anderen opmerkzaam maakten op onze buscamper.” De kastenwand met koelkast op ooghoogte, legkasten, veel laden en andere handigheidjes zien er strak, modern en ook heel ruimtelijk uit. In de ruimte tussen koelkast en legkast kun je een televisie uittrekken, die zowel vanuit het riante bed als vanuit de luxe cabinestoelen te bekijken is.

Een opmerkelijk detail zijn de uittrekbare voetenbankjes met kussentjes onder de cabinestoelen: je zit echt beter dan een vorst. “Er waren serieuze kopers op de beurs voor onze AmorA camper, maar het is tot nu toe onze enige bus en we kunnen onze demowagen niet missen”, zegt Mols met enige trots. Maar wie geïnteresseerd is en een lege bus heeft, tweedehands of nieuw, kan bij de interieurbouwer terecht voor een gehele of gedeeltelijke inbouw.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 2 2015.