Fietshoezen voor alle fietsendragers

Door Linda Verkooijen (tekst en foto's) en leveranciers (foto's)

Camperaars verkennen de omgeving vaak op de fiets. Het is gezond en ontspannend en je kunt er in tegenstelling tot veel campers makkelijk mee manoeuvreren in oude stadscentra. Na gebruik gaan de fietsen vaak op een fietsendrager achter op de camper, veelal onder een fietshoes. Die zijn er in verschillende soorten en maten.

Fietshoes Voor De Camper 1

Bij de keuze van een hoes is het van belang om eerst vast te stellen op wat voor soort fietsendrager de fietsen staan. Er zijn drie soorten:

  1. Als eerste een drager die achter op de camper staat en waarbij de fietsen boven het dak uitsteken. Dit type is regelmatig te zien achter op buscampers.
  2. Als tweede is er de drager die geplaatst wordt op de trekhaak van de camper. Dit type past ook op een gewone auto met trekhaak.
  3. Als derde is er de vaste drager achter op de camper, waarbij de fietsen niet uitsteken boven het dak.


Geen enkele hoes is volgens de fabrikanten geschikt voor een fietsendrager die uitsteekt boven de camper. Bij een losse fietsendrager kan de camperaar gebruikmaken van een caravanfietshoes. Deze omsluit zowel de voor- als de achterzijde van de fietsen. Aangezien deze hoes primair bedoeld is voor fietsen op de dissel, heeft deze geen insteekvak voor een markeringsbord.

Vaste fietsendrager op de camper

Voor een vaste fietsendrager op de camper zijn twee soorten hoezen verkrijgbaar. De ene sluit met elastieken of gummikoord en haken. De achterzijde van de hoes, aan de kant van de camper, is open. Afhankelijk van de grootte van de fietsen, komt de hoes aan de onderzijde niet tot aan de fietsendrager. Deze hoes is verkrijgbaar in twee modellen, voor twee tot drie fietsen of voor vier fietsen.

De tweede soort sluit met ritsen en eventueel klittenband. Deze hoes gaat zowel om de fietsen als om de drager heen en moet geplaatst worden voordat de fietsen op de drager staan. Bij deze hoes is de grootte van de fietsen zeer van belang. Een fiets met een hoog stuur en een kinderzitje achterop, past bijvoorbeeld niet.

Waterafstotende fietshoezen

Verder kan over alle fietshoezen gezegd worden dat deze waterafstotend zijn en niet waterdicht. Bij een flinke regenbui worden de fietsen dus nat. Fietshoezen die aan de onderzijde open zijn, beschermen uiteraard niet tegen opspattend vuil. Verder is het aan te bevelen om de fietshoes te fixeren met een elastische band. Tijdens het rijden blaast deze anders op als een ballon. Ook is het een nadeel dat een fietshoes al het zicht door de achterruit wegneemt, mocht de camper deze hebben.

Elke soort fietshoes wordt door verscheidene fabrikanten gemaakt. De prijs van een caravanfietshoes ligt vaak rond de 30 tot 35 euro. Een hoes met een sluiting met elastiek en haak kost 25 tot 30 euro. De hoes met ritssluiting is veruit de duurste, met prijzen van 45 tot 60 euro. Fietshoezen zijn onder meer verkrijgbaar bij kampeerwinkels.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 1 2015