Dit zijn de verkeersregels voor campers in Italië

Als je Italië wil ontdekken met je camper, is het van belang om op de hoogte te zijn van de verkeersregels in dit land. Van tolwegen tot maximumsnelheden en milieuzones, dit zijn de belangrijkste regels die je moet kennen voordat je de Italiaanse wegen op gaat.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor campers in Italië zijn als volgt:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 90 km/u (≤ 3,5 ton) / 80 km/u (> 3,5 ton tot < 7,5 ton)
  • Autowegen: 110 km/u (≤ 3,5 ton) / 80 km/u (> 3,5 ton tot < 7,5 ton)
  • Snelwegen: 130 km/u

Milieuzones en zones met beperkte toegang

Italië heeft meerdere milieuzones in grote steden zoals Rome, Florence, en Milaan. 

Verplicht meenemen

In Italië is het verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje bij je te hebben. Zorg ervoor dat je deze items altijd binnen handbereik hebt, samen met andere benodigde documenten. Raadpleeg de website van de rijksoverheid voor actuele informatie.

Tolwegen

Voor informatie over tolwegen in Italië kun je terecht op Autostrade. Betalen kan met een creditcard, Nederlandse bankpas (Maestro), of contant bij bemande tolpoortjes. Zorg ervoor dat je het ticket uit de automaat accepteert om te controleren of de betaling is voldaan.

Noord-Italië wordt elektronische tolheffing gebruikt, ook bekend als free flow. Voor campers onder 3.500 kg zijn er tolbadges beschikbaar die geldig zijn in meerdere landen, waaronder Italië.

Meer over tol in Italië vind je hier.

Flitspaalwaarschuwing en verlichting

Het gebruik van flitspaalsignalering via de navigatie is verboden in Italië. Dimlicht is verplicht buiten de bebouwde kom overdag en in tunnels.

Pech

Bij pech moet je waarschuwingslichten inschakelen en een gevarendriehoek plaatsen achter de camper. Iedere inzittende moet een veiligheidshesje dragen. Slepen op autosnelwegen en doorgaande wegen is verboden, behalve door een sleepdienst.

Alcohol

Het maximaal toegestane alcoholpromillage in het bloed tijdens het rijden is 0,5 promille.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op onze uitgebreide pagina Met de camper naar Italië.