Camperconsult - Fietsaccu opladen met huishoudaccu?

De NKC geeft camperaars advies over allerhande camperzaken. In de rubriek camperconsult worden vraagstukken besproken. Deze keer een vraag over het opladen van de accu van een elektrische fiets met de huishoudaccu.


Fietsaccu laden

VRAAG
Wij staan vaak op camperplaatsen zonder netstroom en willen dan de accu’s van de elektrische fietsen opladen met de huishoudaccu. Kan dat? 

ANTWOORD
Opladen van fietsaccu’s is nogal belastend 

Het laden van fietsaccu’s vraagt veel energie. Daarom is het verstandig om de accu’s te laden tijdens het rijden of als de camper met de netspanning verbonden is. Als een omvormer nodig is, dan moet deze voldoende vermogen hebben voor de acculader. Veel elektronische apparatuur vraagt van de omvormer bovendien een zuivere sinusvorm. Er zijn laders voor fietsaccu’s in de handel die op de accuspanning van 12 volt werken. Dan is geen omvormer nodig en kan het verbruik tot 20 procent lager uitpakken.  

Hoelang de huishoudaccu voldoende stroom levert, is afhankelijk van de capaciteit ervan, de conditie en het stroomverbruik van de aangesloten apparatuur. Met het opladen van een fietsaccu wordt de accu extra belast. Bepaal daarom vooraf hoe de energiebalans in de camper is. Als de camper bij huis staat, is het misschien eens proefondervindelijk vast te stellen wat het verloop van de lading van de huishoudaccu is als de camper niet met de netspanning is verbonden. Meer informatie vind je op deze website op de pagina over de stroomvoorziening in de camper

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.