Hoe voorkom je schade in de camper door slechte stroomvoorziening?

Elektrische apparaten die stuk gaan in de camper door een stroomstoring op een camping. Kun je je daar tegen beschermen? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

In sommige Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse landen is het stroomnet minder betrouwbaar dan in Nederland. De stroom kan uitvallen en bij het weer inschakelen kunnen zich dan spanningspieken voordoen. Ook bij onweer kunnen dergelijke pieken ontstaan. Elektronische apparatuur in de camper kan daar niet altijd tegen. Er zijn ook gevallen bekend van campings waar door een fout 380 volt in plaats van 230 volt geleverd werd.

Beveilig je camper tegen stroomschade

Campers zijn hiertegen vaak maar beperkt beveiligd en bovendien werkt de beveiliging soms maar één keer, waarna reparatie nodig is. Dat is op vakantie niet handig. Voor campers zijn er aparte beveiligingen verkrijgbaar die de stroom in dergelijke gevallen afsluiten. Het veel toegepaste elektroblock (EBL) van Schaudt is eenvoudig uit te breiden met een overspanningsbeveiliging OVP01.

Voor campers met andere systemen zijn er de Truma of Calira NP3000 Net Protector, die ook eenvoudig zijn aan te sluiten. De oplossingen kosten ongeveer 100 euro aan materiaal, plus eventueel nog wat aan montagekosten. Een kleine investering in vergelijking met de schade die je ermee kan voorkomen.

Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.