Camper kopen en dan?

Door Paula de Bruin-Voorneveld

Onlangs werd ik gebeld door de producenten van het RTL-programma Puur Geluk. Het programma verwezenlijkt dromen. Puur Geluk had voor een familie een camper gekocht, maar wat nu?

Camperdroom in rook op

Eerst het verhaal van de familie: ze hadden lang gespaard en uiteindelijk een mooie tweedehands camper gekocht en deze natuurlijk verzekerd. Mooie reizen lagen in het verschiet. Maar toen gebeurde het: de camper brandde af terwijl deze in de stalling stond. De familie kwam er na deze verschrikkelijke gebeurtenis achter dat de camper niet voor brand verzekerd was. Zij kregen helemaal niets uitgekeerd. Hun camperdroom ging in rook op. Het programma verraste hen met een ‘nieuwe’ camper van hetzelfde type en de NKC droeg met een camperverzekering bij aan een nieuw camperleven.

Camper Sandra Manuel

Het bovenstaande voorbeeld maakt op een pijnlijke manier duidelijk dat het belangrijk is om voor het aanschaffen van een camper over een aantal zaken goed na te denken. Hieronder staan de belangrijkste op een rij:

1. Camper kopen tegen een eerlijke prijs


Doe onderzoek naar de prijzen van campers. Laat je goed informeren door een erkende dealer en gebruik daarbij de camperbedrijvengids van de NKC: een grote verzameling camperbedrijven mét beoordelingen van gebruikers. Bedenk ook goed of je je camper bij een bedrijf of bij een particulier wilt kopen.

Garantie bij koop camper via particulier?

Een camper kopen bij een particuliere verkoper kan voordeliger zijn. Vergeet niet dat je dan geen garantie hebt. Mocht er achteraf toch iets mis zijn dan kun je nergens op terugvallen. Er bestaan bedrijven die aankoopkeuringen inclusief vochtmetingen doen. Een dergelijke keuring kan je een fikse teleurstelling besparen.

2. Een camperverzekering

Vanaf het moment dat de camper op jouw naam staat ben je wettelijk verplicht om het voertuig te verzekeren. Je mag  niet onverzekerd wegrijden bij de verkoper. Je riskeert dan een forse boete.

Camperverzekering. Wat voor een dekking kies ik?

Om vervelende situaties zoals bij de familie van Puur Geluk te voorkomen, is het essentieel om goed na te denken over de juiste dekking: Waar wil je precies voor verzekerd zijn? Stel jezelf de vraag: Wat kan ik bij schade zelf betalen en wat juist niet?

Wat kost een camperverzekering?

De kosten van een camperverzekering zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Bijvoorbeeld de waarde van de camper en de dekking die je kiest. Nieuwsgierig wat een camperverzekering in jouw geval kost? Maak een premieberekening.

3. Aanvullende kosten

Na aanschaf van je camper en het afsluiten van een camperverzekering brengt de camper nog andere kosten met zich mee. Hierbij kun je denken aan:

  • Wegenbelasting
  • APK en onderhoud
  • Camperstalling

Meer informatie over de kosten van het camperen staat op de Adviespagina. Bekijk hieronder de video van Puur Geluk.Paula de Bruin-Voorneveld is sinds 2012 werkzaam in de verzekeringsbranche. In 2015 is zij begonnen bij de NKC als verzekeringsadviseur.  Naast haar dagelijkse werkzaamheden bij de NKC is zij actief bezig in de paardensport.