Camper naar de winterstalling: waar moet je aan denken?

Door Arben Sen

We zitten midden in het camperseizoen en toch wil ik alvast vooruit blikken naar de aankomende wintermaanden. De camper wordt dan wellicht minder gebruikt en gaat misschien wel naar de stalling. Regelmatig krijg ik de vraag hoe het met de camperverzekering zit als de camper gestald wordt tijdens de wintermaanden.

Een paar weken geleden werd ik gebeld door de dochter van een van onze leden voor advies. Er was een muizenplaag geconstateerd in de camper van haar ouders. Hier kwamen ze achter nadat ze de camper uit de winterstalling haalden. De stallinghouder wilde geen aansprakelijkheid erkennen. De dekking van de camperverzekering was vanwege de winterstalling verlaagd naar enkel WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid). De camperaars vroegen zich af of ze de schoonmaakkosten mogen claimen op de verzekering. Omdat het niet hun schuld is, dat familie Muis in de camper woont.

Helaas, bij een WA-dekking wordt een tegenpartij schadeloos gesteld. Bijvoorbeeld als jij tegen een andere camper aanrijdt, dan wordt de schade aan de andere camper vergoed. Schade aan het voertuig is uitgesloten. Dit is een groot nadeel van het schorsen van een verzekering tijdens de wintermaanden. Waarom is een (beperkt) casco dekking juist wel verstandig tijdens de stalling? Stel, je krijgt te horen dat er iets met de camper aan de hand is. Brand in de stalling, kortsluiting in je camper of er is op een andere manier schade ontstaan. Allemaal scenario’s waar je als camperaar het liefst niet aan wilt denken. Maar als je de camperverzekering hebt geschorst is schade aan de camper niet verzekerd! In het ergste geval kan het zijn dat jouw kostbare bezit verloren gaat.

Het stallen van de camper valt onder je eigen verantwoordelijkheid. De aansprakelijkheid door de stallinghouder zal niet erkend worden bij brand en/of eventuele schade aan je camper!

Schorsen van de verzekering tijdens de wintermaanden

Van veel NKC-leden krijgen we de mededeling dat de camper inmiddels bij de RDW is geschorst en dat ze de camperverzekering tijdens de winterstalling ook willen schorsen. Want waarom zou je verzekeringspremie gaan betalen, als de camper toch niet gebruikt wordt? Bovenstaande voorbeelden geven aan dat er ook in de stalling risico is op beschadiging van de camper. Daarom is het schorsen van de verzekering tijdens de wintermaanden bij de NKC niet mogelijk. Het schorsen van de verzekering is alleen mogelijk als de camper verkocht wordt en er binnen 2 maanden een andere camper voor terugkomt. Je hebt dan tijdelijk geen camper meer.

Camperverzekering schorsen wel of niet? Denk goed na of de premie die je minder betaald opweegt tegen het extra risico dat je loopt bij mindere dekking in de stalling. Iets om goed over na te denken. Ik wens jullie nog een heel mooi camperseizoen en veel veilige kilometers toe! Gaat de camper straks toch naar de stalling, haal dan alle kostbare spullen uit de camper.

Zodra je de camper weer uit de stalling haalt voor gebruik of een APK-keuring; vergeet niet om de camper weer aan te melden bij de RDW.

Arben Sen is sinds 1999 werkzaam in de verzekeringsbranche. Sinds begin 2017 werkt hij als verzekeringsadviseur bij de NKC.