Lisa & Erik – Beren op de weg naar Japan

Lisa (31) en Erik (31) reizen met hun buscamper Fred naar Japan. Voor de NKC schrijven ze iedere drie weken een blog over hun avonturen onderweg. Waren ze in het vorige blog nog bang voor beren in Slowakije, in Roemenië spotten ze de wilde dieren daadwerkelijk. En er zijn ook nog wel wat spreekwoordelijke beren op de route…

Boedapest

We beginnen onze trip door Hongarije in de hoofdstad: Boedapest. We parkeren Fred op een hele fijne plek net buiten de stad op het schiereiland Nép-sziget. Hier ligt naast een grote parkeerplaats ook een soort festivalterrein aan het water vol met barretjes en leuke terrasjes. Denk hier een stralende zon bij en je kunt je geen betere start wensen na alle regen in Slowakije.

Na een paar drankjes gaan we met een heerlijk gevoel naar bed, waar we kennismaken met de schaduwzijde van zo’n bosrijke plek aan het water: muggen. Via alle gaten en kieren komen deze moordlustige dieren binnen en we doen we geen oog dicht. Ook onze elektronische vliegenmepper is niet tegen dit geweld opgewassen.

Met enigszins slaperige oogjes gaan we de volgende dag toch op onderzoek uit en hoe kun je dit beter doen dan met een ‘Free Walking Tour’. Voor ons de ultieme kennismaking met een stad, waarbij je in 2-3 uur wordt meegenomen in de cultuur en geschiedenis aan de hand van een local. Zo kijken wij onze ogen uit en leren wij dat Boeda en Pest voorheen twee steden waren.

Pecs

Omdat wij reizen zonder plan, staan we altijd open voor spontane ontmoetingen, waarbij we veel leuke contacten opdoen via ons Instagram account. Zo maken we online kennis met Romy, een Nederlandse tourguide die sinds een paar jaar in Hongarije woont en ons graag haar stad wil laten zien: Pecs. Op haar advies skippen we het mega-toeristische Ballatonmeer en gaan we rechtstreeks door naar Pecs, een hippe studentenstad vol prachtige gebouwen en lekkere eettentjes. Want lekker eten en drinken kunnen ze in Hongarije.

Wij zouden onszelf dan ook niet zijn als we ook in dit land niet de wijn geproefd hebben. En dus is Villány de laatste stop van Hongarije, de place to be als het om wijn gaat. Voor nog geen 10 euro hebben we een heerlijke proeverij van wel zes wijntjes. Heel fijn!

Updates reisroute

Intussen houden we volop contact via spraakberichtjes met onze reismaatjes in spe: Peer en Sharon. Naast een hoop onzin, bespreken we wekelijks hoe het met de grenzen gaat voor het verloop van onze route. Vooralsnog is Turkije de ‘eindbestemming’, maar we krijgen steeds meer positieve signalen dat we onze tocht ook na Turkije kunnen voortzetten. Zo zijn de grenzen van Georgië, Azerbeidzjan en Turkmenistan inmiddels geopend voor toeristen die met het vliegtuig komen, waarmee het hopelijk een kwestie van tijd is dat de landgrenzen zullen volgen.

Omdat we nog geen concrete route kunnen uitstippelen, houden we rekening met verschillende scenario’s. Als Iran open is, reizen we via Iran. Als de grenzen van Iran gesloten blijven, dan kijken we of het mogelijk is om via Azerbeidzjan en Turkmenistan te reizen. Een route via Rusland lijkt voorlopig nog geen optie omdat de grenzen volledig zijn gesloten en er geen signalen zijn dat deze spoedig zullen openen. Kortom: we wachten het nog rustig af en reizen eerst eens door naar: Roemenië!

Roemenië

Nog zo’n land waar we eigenlijk maar weinig van af weten, maar daardoor zijn we des te nieuwsgieriger. Een groot land dat we helaas niet helemaal kunnen gaan zien, want over een week of twee willen we al in Istanbul zijn, willen we nog een kans hebben om voor de winter door de Stan-landen te reizen. We besluiten ons hier dan ook voornamelijk te richten op de prachtige natuur, want die is er. Nadat we op onze eerste camperplaats hartelijk welkom worden geheten door de Roemenen met lokale lekkernijen, vis van de barbecue en zelfgestookte Palinka, maken we een werkelijk adembenemende hike in het zogenaamde Nationale Park Retezat. Misschien wel het mooiste Nationale Park dat wij in Europa hebben gezien!

Beren spotten in Roemenië

Naast schitterende natuur heeft Roemenië volgens Top Gear ook de mooiste weg ter wereld, de Transfăgărășan. De vele haarspeldbochten en het prachtige uitzicht is voor ons natuurlijk een must om te rijden met ons campertje. En, om het nog mooier te maken, deze omgeving staat bekend om de grote populatie bruine beren. We vallen dan ook bijna van onze stoelen van de adrenaline als we een officieel alert ontvangen met in het Roemeens: let op er zijn recent beren gespot in uw omgeving. Zou het dan toch…?

We trappen op de rem om geen kans onbenut te laten en nog geen vijftien minuten later is het zover. Eerst zien we een beer aan de zijkant van de weg van zijn eten genieten, waarna we even later een mamabeer met jonkies zien. Zo bizar om zo dichtbij deze prachtige dieren te kunnen bewonderen. Toegegeven: Lisa is wel heel bang en bij de minst geringste beweging van mama beer gaat Fred er met piepende bandjes vandoor. Op naar de kust!

De volgende keer

Volgende keer lees je alles over de laatste kilometers richting Istanbul, zijn we na een korte ontmoeting tijdens onze roadtrip door Europa nu dan echt herenigd met onze reisbuddies Peer & Sharon en begint onze gezamenlijke reis richting Japan. Tot dan!  

Wil je meer weten over onze reis? Volg ons ook via Instagram en onze website Reisstel.nl.

Beeld en tekst: Lisa & Erik, Reisstel