Lisa & Erik - Met de camper naar Japan

Lisa & Erik, Reisstel

Lisa (31) en Erik (31) reizen met hun buscamper Fred van Turkije naar Japan. Voor de NKC schrijven ze iedere drie weken een blog over hun avonturen onderweg.

Wij zijn Lisa (31) en Erik (31) en sinds eind december 2019 hebben wij alles achter ons gelaten om fulltime op reis te gaan. Ons oorspronkelijke plan was een enkeltje Bangkok, met onze backpacks op de rug. Voor onbepaalde tijd op pad en wel zien wat de toekomst ons zou brengen.

Snel weer thuis

Helaas waren we na een kleine drie maanden alweer in Nederland omdat ook wij niet aan het coronavirus konden ontsnappen. Na een aantal maanden freelancen en ons reisblog Reisstel.nl officieel in te schrijven bij de KVK, zag het er in de zomer alweer een stuk rooskleuriger uit.  We konden op reis binnen Europa! Toen Eriks ouders ook nog lieten weten dat zij hun camperbusje ‘Fred’ wilden gaan verkopen was het voor ons duidelijk. Laat het camperleven maar beginnen!

Reizen met Fred smaakte naar meer

En zo geschiedde. Binnen een mum van tijd werd Fred gepimpt van binnen en van buiten, om met ons mee te gaan op pad door Europa. Ruim tien maanden hebben wij gereisd van Duitsland, via Zwitserland en Italië, naar Griekenland, Albanië, Macedonië, Montenegro en uiteindelijk Kroatië. Het was te gek en het smaakte naar meer. Tijdens de reis leerden wij Peer en Sharon (@minipensioen) kennen via Instagram en het klikte direct. Het was wel duidelijk dat we alle vier meer uitdaging zochten in het reizen. Ondanks het coronavirus was er toch alweer wat meer mogelijk. Wat begon als een ‘grap’ werd uiteindelijk een concreet plan. We gaan samen van Iran naar Japan!

Maar onze Fred moest daarvoor eerst een kleine make-over ondergaan. Van 2.0 naar 3.0 zullen we maar zeggen. Tijdens de route naar Japan – die we gezamenlijk zullen starten in Turkije – komen we een hoop wegen tegen die we tot op heden nog niet gewend zijn. Nieuwe banden was dan ook geen overbodige luxe. Inmiddels is Fred uitgerust met BF Goodrich all terrain banden en hoeven we ons dus veel minder zorgen te maken over de ‘offroad’ wegen.

Extra faciliteiten

Ook verwachten we op plekken te komen waar we veel meer afgezonderd zullen zijn van de bewoonde wereld dan wat we tot nu toe hebben meegemaakt. En dus moesten er een aantal hoognodige faciliteiten worden aangepast. Zo is Fred nu voorzien van 70 liter schoon water in plaats van 40 liter (wij hebben ook een waterfilter, zodat we altijd en overal drinkwater tot onze beschikking hebben). We hebben onze hele energiehuishouding aangepast, van 140 ah loodbatterij naar 200 ah lithium. Extra zonnepanelen die nu 240 watt opleveren in plaats van 150 watt. We hebben een extra 5,5kg propaangasfles mee aan boord, al moesten we daarvoor overigens wel de garage flink verbouwen. En natuurlijk mocht een extra jerrycan voor diesel niet ontbreken!

Helaas was onze bus niet goed geïsoleerd, dus hebben we besloten dat voor zover mogelijk opnieuw te doen en de hele binnenkant van vilt te voorzien. We hebben een extra dakluik geplaatst voor extra licht, maar ook om meer frisse lucht door te kunnen voeren. En we hebben de gehele bus opnieuw ingedeeld. Na zo’n jaar reizen, merk je snel genoeg wat je wel en niet gebruikt.

Weinig voorbereiding mogelijk

Wat betreft visa en dergelijke is er helaas nog weinig dat we kunnen voorbereiden. Op het moment dat we vertrokken naar Turkije (half juli), waren alle grenzen vanaf Georgië nog gesloten en dus was het ook niet mogelijk om al visa te regelen. Wel hebben we flink research gedaan op internet en gebeld met diverse organisaties om na te gaan of het ook mogelijk is om visa op locatie te regelen. We zijn benieuwd en duimen vooral erg hard dat de grenzen snel open zullen gaan.

Route: opties open 

Een exact idee van hoe de route eruit komt te zien, hebben we nog niet. Juist omdat er nog zoveel onduidelijk is over de mogelijkheden, houden we alle opties open. Onze voorkeur gaat er zeker naar uit om na Turkije en Georgië naar Iran te gaan, maar we kunnen geen ijzer met handen breken natuurlijk. De situatie in Afghanistan is ons natuurlijk niet ontgaan. Dus ook dit zal impact hebben op de route die we zullen begaan. Het is dus nog spannend waar we komende tijd kunnen komen.

Half juli zijn we gestart met onze reis. Bepakt en bezakt met alles dat wij nodig denken te hebben, hebben we koers gezet richting Duitsland. Meer over dit eerste deel van onze reis, lees je in ons volgende blog. Tot dan!

Huidige locatie – Pamukkale, Turkije