De ideale overnachtingsplek met kinderen

Maarten & Geeske

De Utrechtse Geeske (36), Maarten (34), Fien (3) en Jip (1) trekken door Europa. Ze reizen met hun retro camper om te genieten van het buitenleven, de kinderen in de natuur te laten opgroeien en veel samen te zijn. De komende tijd nemen ze jullie graag mee onderweg. Deze keer een blog over hoe ze een overnachtingsplek kiezen.

 

Na ruim een jaar reizen hebben we al op meer dan tweehonderd plekjes gestaan en uiteraard was lang niet elke plek een succes. Onze ideale overnachtingsplek biedt vooral veel voldoende veilige speelruimte, vrij uitzicht en schoon gras of zand. Vooral de veilige speelruimte is belangrijk.

Rustige en natuurlijke plekjes

Als er veel auto’s langsrijden, er een gevaarlijke afgrond is of bijvoorbeeld overal vuilnis ligt, moeten we de kinderen continu corrigeren. Voor ons, maar bovenal voor hun niet leuk en daarom zoeken we fijne, rustige, en natuurlijke plekjes op waar de kinderen zelf de omgeving kunnen ontdekken. Meestal middenin de natuur, maar ook afgewisseld met plekjes in een dorpje, naast een speeltuin of een haventje. We proberen overal twee of meerdere nachten te staan, maar als we op doorreis zijn rijden we soms na één nacht al door.

 

We proberen spontaan te reizen, maar stiekem gaat er best veel tijd zitten in het uitzoeken van leuke activiteiten en vooral plekjes om te overnachten. Naast de vele apps doen wij het vooral met satellietbeelden, je ziet snel genoeg hoe je kan staan en of de kinderen een veilige speelplek hebben. Onze globale route was starten in Spanje/Portugal, de zomer reizen in Scandinavië en deze winter weer warm staan in Griekenland.

Ruig en dunbevolkt

Elk land vinden we mooi, maar vooral gebieden die dunbevolkt zijn en een ruig landschap hebben, vinden we prachtig om te overnachten. Noorwegen staat met stip op nummer één, een fantastisch land om per camper te ontdekken. Ondanks dat we met jonge kinderen reizen en we de moeilijke hikes veelal moesten overslaan, bleef het fantastisch. Maar ook Spanje, Portugal en de Balkan vonden we fantastisch. Alhoewel we erg depressief werden van het vele zwerfvuil in de Balkan. De mooiste strandjes op idyllische plekjes vind je in Griekenland. Het zijn er ontelbaar veel en het verveelt nooit.

 

Door de coronacrisis waren er afgelopen zomer weinig gezinnen op reis in Scandinavië. Het was heerlijk om zoveel tijd met z’n viertjes te hebben, maar ook jammer omdat je juist in de zomer verwacht veel gezinnen te ontmoeten. Het vreemde is juist dat we nu in de winter in Griekenland veel gezinnen ontmoeten en reisverhalen kunnen delen. Ook voor de kinderen is het erg goed om Nederlandse kinderen te ontmoeten, het spelen is toch veel leuker als ze elkaar kunnen verstaan.

 

Nummertje op de camping

Incidenteel staan we op campings of camperplaatsen, maar de meeste zijn niet ingespeeld op kinderen of we missen we het vrije uitzicht en de natuur om ons heen. We doen het voor een wasmachine, even binnen douchen, of omdat er in de buurt niets anders te vinden is. Onze kinderen vermaken zich op het strand, in bloemenvelden, tussen de dieren of klimmend over de rotsen nog veel beter. En wij genieten zelf ook meer van de vrije plekjes dan dat we bij een nummertje op de camping te parkeren.

Vragen of suggesties voor onze blog? Deel het met ons via Instagram #langsdekust.

Veel liefs,

Maarten & Geeske