Met kleine kinderen onderweg in de camper

Maarten & Geeske

De Utrechtse Geeske (36), Maarten (34), Fien (3) en Jip (1) trekken door Europa. Ze reizen met hun retro camper om te genieten van het buitenleven, de kinderen in de natuur te laten opgroeien en veel samen te zijn. De komende tijd nemen ze jullie graag mee onderweg.

 

We krijgen vaak de vraag hoe het is om met jonge kinderen te reizen. “Is dat niet heel intensief?” Jazeker, maar ook heel waardevol! In het normale leven zijn de minder leuke momenten echt niet anders dan op reis. Boosheid, frustraties en overal spullen en viezigheid blijven ook hier orde van de dag. En sterker nog, viezigheid poest je niet zomaar weg want je watertank is zo leeg. Zeker voor Maarten was het wennen, van een drukke baan naar niets anders dan ‘fulltime’ ouderschap.

 

Vanuit eigen perspectief

Maar de leuke momenten zijn op reis nog veel leuker. Simpelweg omdat je elkaar nog beter leert kennen en aandacht voor elkaar hebt zonder het gevoel te hebben dat je allerlei dingen tegelijk moet doen. In een druk leven snap je frustraties soms niet, of kan je er niet op ingaan omdat je simpelweg verder moet. 

 

We voelen nu beter aan waar onze kinderen behoefte aan hebben en overleggen alles met ze. Niet alleen in wat zij doen, maar eigenlijk alles op de dag. Activiteiten zijn daarom voor hun nog leuker, maar bovenal, op deze manier bedenken ze zelf nieuwe activiteiten en leren ze vanuit eigen initiatief. 

Tijd voor jezelf pakken

Maar het is ook heel belangrijk dat je ‘eigen tijd’ neemt. Geeske is graag creatief bezig en houdt haar bedrijf Studio MEEMS actief. Ze ontwerpt logo’s en illustraties voor klanten. Ook van camperaars die we onderweg ontmoeten of camperaars die ons online gevonden hebben. Maarten sport het liefst, leest wat, of doet klusjes aan de camper. Met een oldtimer op pad betekent ook dat er altijd wel iets te doen is. Het is belangrijk elkaar die momenten elke dag te gunnen. Het zijn geen dagdelen, maar enkele uurtjes per dag. En iedereen die tegen de lange rijdagen opkijkt kunnen we geruststellen, dit zijn juist de rustmomenten voor iedereen. De kinderen rusten uit en wij kunnen rustig om ons heen kijken en genieten van de omgeving. In de meeste landen rijden we maximaal twee uurtjes, alleen in Scandinavië hadden we langere rijdagen.

 

Na een jaar reizen, kunnen we ook stellen dat het voor ons allen goed is geweest. We zien de kinderen elke dag van dichtbij groeien, in een fijne omgeving met het eigen gezin, met veel ruimte in de natuur en vooral veel frisse lucht, zon en zand tussen hun tenen. Er is tijd om met elkaar te overleggen als iets even niet lekker loopt, te knuffelen, verdrietig te zijn en het daar samen over te hebben.

Ontwikkelingen van dicht bij meemaken

Fien krijgt nog geen opdrachten van school, ze laat zelf zien wat ze wil leren. Zo ontmoette ze bijvoorbeeld een leuke bus-buurvrouw en bedenkt dan zelf dat ze haar een brief wil schrijven, en nu schrijft ze zelfs onze boodschappenlijstjes. Toen we vertrokken kon Jip net lopen en nu gaat hij als een speer, rennend, op de fiets, maar ook klimmend over de rotsen. Ook al kijken we ook weer uit naar een vaste woonplek, we zijn heel blij dat we al een jaar fulltime rondreizen en als gezin een intense band hebben opgebouwd.

 

In de volgende serie blogs gaan we in op vele praktische zaken, de plekjes waar we overnachten en de manier waarop wij reizen. Heb je vragen over het reizen met kinderen? Stel ze gerust, je vindt ons op instagram @langsdekust.


Veel liefs,

Maarten & Geeske