Bedgeheimen

Door Anna Wolving (tekst)

Op het moment dat ik deze titel schrijf, denk ik meteen al dat ik beter een andere titel had kunnen nemen, bijvoorbeeld: Bedhistorie. Iemand zou eens op verkeerde gedachten kunnen komen, maar op dat geheim kom ik toch nog terug.

Onze bedhistorie begon al midden negentiger jaren. Destijds nog bezitters van een caravan met twee zithoeken. Dat was prachtig, we konden één zithoek ombouwen tot een vast bed. Zo gezegd, zo gedaan, maar op de harde planken met daarop de zachte kussens kon je met geen mogelijkheid lekker liggen. Gelukkig hadden we in de vriendenkring iemand die werkte bij een matrassenfabriek. Maar, een matras op maat was duur. Dan alleen maar een stuk koudschuim van zeer goede kwaliteit, je moet er immers jaren mee doen en goedkoop is vaak duurkoop.

Het stuk koudschuim werd op de vloer gelegd. Nu nog een overtrek eromheen en dan hadden we een matras. Aan de bovenzijde een wollen schapenvacht en onder een hoeslaken, deze twee onderdelen met de hand aan elkaar naaien en ziedaar een nieuw kwaliteitsmatras (!) zag het levenslicht. Wat lagen we lekker!

Tot een paar jaar later de caravan plaats moest maken voor een camper, onze ultieme droom. Nu is een camper niet bepaald goedkoop, we waren en zijn nog geen kapitalisten en dan kun je niet verwachten dat je in een camper gelijk op een soort Auping of Swiss Sense matras komt te liggen. Maar we hadden toch een kwaliteitsmatras in de caravan? Meenemen die handel en hopen dat het past.

Bedden Blog
Het Franse bed, queensbed, hefbed, enkele bed en het dwarsbed

Nu weten we allemaal dat er diverse soorten bedden in de campers zijn: Franse bedden, dwarsbedden, enkele bedden, enz. Wij begonnen met een Frans bed met aan de linkerzijde een schuine kant. Je voelt hem al aankomen, de geschiedenis herhaalt zich! Kwaliteitsmatras weer op de vloer, wollen schapenvacht en hoeslaken los getornd, schuine hoek eraf gesneden (wel bewaard!) en de onderdelen weer met de hand aan elkaar genaaid. Wat lagen we lekker.

Enige jaren gingen voorbij, we waren rijp voor een iets betere camper, maar wel weer met een Frans bed. Helaas, de schuine hoek zat nu precies aan de andere kant! Maar, wie wat bewaart heeft wat en koudschuim kun je met een spuitbus lijm heel goed aan elkaar plakken. De volgorde hoef ik niet meer uit te leggen. Weer waren we tevreden en gingen met plezier naar bed, tot...

Drie keer is scheepsrecht?

Twee keer een Frans bed, zouden we dan maar, om in stijl te blijven, niet eens overgaan naar een Franse camper? Denken dat je dan ook weer in een Frans bed zou liggen, bleek net een verkeerde inschatting. Fransen liggen graag dicht bij elkaar, lekker knuffelig en de breedte van het bed, of het ontbreken daarvan is voor hen niet zo belangrijk. Ook wij hadden er geen probleem mee, we waren ook nog jong. Het enige probleem was dat het bed géén schuine kant had, het was een dwarsbed van ruim 131 centimeter breed. Dus, de schuine hoek er weer aangeplakt, over de volle lengte een behoorlijk aantal centimeters eraf gesneden en slapen maar!

Inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder en is onze bedhistorie in wat rustiger vaarwater gekomen. We mogen ons zelf gelukkig prijzen dat we de mogelijkheid hadden om uiteindelijk over te gaan tot de aanschaf van een camper die standaard beschikt over een matras waar je wel op kunt liggen. Toch denken we nog vaak met weemoed terug aan onze eerste "kwaliteitsmatras".


De moraal van dit verhaal: lekker slapen in de camper willen we allemaal. En om nu toch nog op dat bedgeheim terug te komen, wij slapen altijd heel lekker als we met een tevreden gevoel naar bed gaan. Tevreden, zoals hopelijk iedere camperaar is met zijn of haar eigen camper; duur of goedkoop, klein of groot, een breed of een smal bed, een luxe of een simpel matras, we zijn allemaal camperaars en vormen samen de NKC. En wat onderlinge verschillen betreft: laten we een voorbeeld nemen aan onze trouwe viervoeters. Net als bij de campers zijn er bij hen ook grote verschillen, maar zij weten hoe het zit.