Alles van kunststof


- Door Mieke Scharloo

Camperbouwer Adria komt uit Slovenië. Voor de presentatie van de modellen 2018 is de redactie van Kampeerauto op uitnodiging in Novo Mesto, waar de fabriek staat. Ook een kijkje achter de schermen bij Plastoform staat op de rol.

Plastoform is het bedrijf dat nagenoeg alle kunststof onderdelen voor de Adria-campers levert zoals bumpers, douchebakken, voorkappen, maar ook kleinere onderdelen. Het bedrijf zit vlakbij Adria, in Smarjeske Toplice. Handig voor de korte lijntjes, maar Plastoform levert net zo gemakkelijk in heel Europa aan uiteenlopende bedrijven.


Plastoform produceert ook zelf de mallen voor de kunststof onderdelen. Dat is een fascinerend proces van ontwerptekening, naar houten vorm, naar aluminium mal. Veel werkzaamheden zijn geautomatiseerd. Op basis van een cad-tekening zaagt een robot bijvoorbeeld de juiste vorm uit. Daarna komen er mensenhanden aan te pas om de vorm optimaal te maken en hem helemaal glad te schuren. Als de aluminium mal eenmaal is gegoten, moet er ook weer geboord en geschuurd worden.

Onderstaande video geeft er een goed beeld van.Pas als die de perfecte vorm heeft, kunnen er kunststof  onderdelen worden geproduceerd. Wat opvalt in de fabriek dat er veel mensen werken. Onder meer voor precisiewerk en controle van de producten.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Camper bekeken met de tags: kunststof, adria, plastoform.

Reacties


uit welk materiaal bestaat dit Plastoform - is het een 'veilig' plastic, voor de gezondheid, omdat het ook in de campers wordt gebruikt?