Stellantis roept Ducato’s terug

Een deel van de in 2023 geproduceerde bestelbussen van Fiat, Citroën, Peugeot en Opel moet terug naar de garage, vanwege een mogelijk lekkende hogedrukslang van de stuurbekrachtiging. In het ergst geval kan dit brandgevaar opleveren. Dat bevestigt Stellantis, het concern waarin veertien automerken zijn verenigd.

Als de slang gaat lekken, kan de stuurbekrachtiging uitvallen, waardoor sturen plotseling heel zwaar gaat en snel uitwijken in het verkeer nog nauwelijks kan. Als de hydraulische olie in aanraking komt met hete delen van de motor, is bovendien een beginnende brand niet ondenkbaar.

Geen incidenten

Met name de Fiat Ducato en de Citroën Jumper worden veel gebruikt als basis voor een camper, maar campers kunnen ook zijn gebouwd op basis van een Peugeot Boxer of een Opel Movano. In Nederland gaat het volgens Stellantis in totaal om 482 exemplaren. Niet bekend is hoeveel daarvan als basis dienen voor een camper. Wereldwijd betreft het bijna 50 duizend exemplaren. In Nederland zijn voor zover bekend nog geen incidenten gemeld.

Eigenaren zijn inmiddels geïnformeerd. Omdat de betrokken bussen worden geselecteerd aan de hand van het voertuigidentificatienummer (VIN) en niet op basis van de merken, vallen ook campers die op het kenteken als campermerk staan geregistreerd door de mand. Dat geldt ook voor de grijze import, zo meldt een woordvoerder van Stellantis.

Een kentekencheck van de terugroepactie van Stellantis is te vinden op de website van de RDW.