TU Eindhoven brengt camper van de toekomst op de weg

Onder belangstelling van ruim honderd genodigden uit de wereld van de recreatie, de techniek en de duurzaamheid, hebben studenten van de TU Eindhoven afgelopen vrijdag de Stella Vita gepresenteerd, de eerste camper die volledig op zonne-energie functioneert. “Een spannend moment toen het doek omhoog ging”, zegt programmaleider duurzaamheid Gerben Hardeman, die namens de NKC aanwezig was. “Er waren natuurlijk al tekeningen gepubliceerd, maar de wagen in het echt overtreft alle verwachtingen. Prachtig!”

Met financiële steun van z’n honderd partners, waaronder ook de NKC, hebben 22 studenten van de TU Eindhoven een jaar gewerkt aan een futuristische camper, die voor z’n energievoorziening volledig afhankelijk is van zonnepanelen. Het resultaat mag er zijn: een camper van slechts 1.700 kilogram, van alle gemakken voorzien, die op een zonnige dag zomaar 730 kilometer kan rijden, zonder een grammetje CO2 uit te stoten. De bijzonder gestroomlijnde wagen rijdt zo goed als geruisloos en biedt inzittenden ruim zicht, dankzij de grote panoramaruiten. Op de plek van bestemming kan het dak omhoog, zodat er stahoogte ontstaat en kunnen de zonnepanelen uitschuiven, zodat de laadcapaciteit toeneemt.

Jonge honden

Hardeman is enthousiast. “De studenten hebben niet gedacht vanuit bestaande campers, maar hebben iets geheel nieuws ontwikkeld. Bij de bestaande camperbouwers lopen ongetwijfeld ook knappe koppen rond, maar kennelijk heb je toch een stel jonge honden nodig om te laten zien wat er nu al mogelijk is op dit gebied.”

Met die boodschap gaat de camper komende zaterdag vanuit Eindhoven op een tournee van drieduizend kilometer naar Tarifa, het zuidelijkste puntje van Spanje. Onderweg vinden op tal van plaatsen evenementen plaats, waar kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven inspiratie op kunnen doen. “Het is te hopen dat het bedrijfsleven dit gaat oppakken”, zegt Hardeman. “De NKC blijft er bij camperfabrikanten op aandringen dat ze de duurzame toekomst omarmen.”

Bekijk de video van de onthulling: