Boeren tonen belangstelling voor camperplaatsen

Het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC heeft de afgelopen periode twaalf aanvragen ontvangen van agrariërs die overwegen een camperplaats in te richten op hun erf. Dit naar aanleiding van een webinar hierover, dat op dinsdag 18 mei is gehouden.

Camperplaats de Bosweide, Haarle

Het webinar was georganiseerd door de vakgroep Multifunctionele Landbouw (MFL) van LTO Nederland, ZLTO, LLTB en LTO Noord, in samenwerking met de NKC. Aanleiding was het nog altijd sterk groeiende aantal campers in Nederland, in combinatie met de behoefte van veel boeren en tuinders om op zoek te gaan naar andere bronnen van inkomsten.

Op het webinar kwam aan de orde dat het aantal campers in tien jaar tijd is verdubbeld tot 150 duizend, mede als gevolg van corona. NKC-directeur Stan Stolwerk legde uit dat een camperplaats relatief eenvoudig aan te leggen is. Het belangrijkste is een ondergrond die voldoende draagkracht heeft voor een camper. Voorzieningen zoals sanitair en elektra zijn gewenst, maar niet per se noodzakelijk en bovendien tegen betrekkelijk lage kosten te realiseren.

Jaap van Ravels, teamleider van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC, heeft er vertrouwen in dat de aanvragen voor een fors deel gaan leiden tot de realisatie van camperplaatsen. De boeren en tuinders krijgen ondersteuning aangeboden van vrijwilligers van het projectbureau. “De agrariërs hebben hun bedrijven vooral in de zuidelijke helft van het land. Dat komt goed uit, want de noordelijke provincies zijn beter voorzien van camperplaatsen.”

Wel wijst hij erop dat de exploitatie van een camperplaats andere vaardigheden vereist. “Dat kwam ook naar voren in de presentatie op het webinar van agrariër Gert van Voorst uit Haarle, die in 2019 zijn melkkoeien verruilde voor plekken voor campers. Waar hij zich voorheen een kluizenaar voelde, had hij nu opeens tientallen mensen op zijn erf. Hij is een paar uur per dag bezig met het maken van praatjes met zijn gasten. Maar dat gaat hem goed af.”