Camperen naast de koeien in Aarle-Rixtel

Jolande en Jos Kuijpers zijn hun camperplaats Croy begonnen in het Brabantse Aarle-Rixtel. Geurvrij camperen doe je er vlakbij de stal van de koeien.

Rotondes

De 16 plekken zijn bereikbaar via twee rotondes. Dat is een idee dat dankzij camperplaatsenspecialist Wim de Wolf van de NKC bij Jos binnenkwam. Ook inspiratiereisjes bij bestaande camperplaatsen in de buurt openden zijn ogen. "Ik zag bij anderen deze rotondes waar de campers achteruit inparkeren. Dat ontwerp hebben we overgenomen. Door onze twee rotondes staan ook bij ons de campers in een hoek van 40 graden. Daardoor kijk je vanaf je plek langs de buurman naar het landschap", noemt hij als voordeel. Maar ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. "Al wordt deze manier van parkeren soms niet meteen gesnapt en kunnen paaltjes in de weg staan", geeft hij eerlijk toe. Maar met aanwijzingen van de bijrijder aan de bestuurder komt het toch altijd weer goed.

Minder werk

Echtpaar Kuijpers wilde het rustiger aan gaan doen. Ze stopten met melkkoeien, alleen jongvee loopt er nu nog. "We hebben dus tijd over. Recreatie heeft ons altijd al getrokken, het is hier zo’n prachtig gebied, daar kunnen anderen ook van genieten", is zijn uitleg. Bewust hebben de twee gekozen voor een camperplaats. Er zijn er weinig hier in de buurt. En een camperplaats is voor ons minder werk dan een camping, camperaars vragen immers minder voorzieningen.”

Vennetje

De camperplaats heeft een lange oprit, met een vennetje erlangs dat onlangs is gegraven. Langs deze weg is ook de loosplaats. Er is al sanitair aangeschaft, met twee douches, toiletten en wasbakken maar deze moeten nog worden geïnstalleerd. Zonnepanelen zijn er vooralsnog niet, omdat de oude stal van de koeien die niet kan dragen. Mogelijk komt er nog een aparte hondenuitlaatplaats. De camperlocatie heeft iets parkachtigs, het is een groot grasveld met verspreid een aantal bankjes. De plekken voor de campers en de paden zijn voorzien van grastegels.

Koeienstal

De camperplaats ligt op landgoed Croy, waarvan het kasteel is te zien. Er zijn verschillende agrarische bedrijven in deze streek gevestigd. Enkele daarvan verkopen hun dagverse en biologisch geteelde producten rechtstreeks aan de consument. En door het gebied lopen diverse wandelroutes en fietsroutes. Jolande en Jos zijn beiden echte natuurliefhebbers. Zo hebben ze vorig jaar bloemzaden gezaaid op en rond het park. Nu kun je er genieten van de bloemenpracht. Ook leidt Jos zijn gasten met plezier door de stal van het jongvee. "Het contact vind ik ontzettend leuk en ik vertel graag over ons bedrijf." Camperen onder de rook van een koeienstal kan een risico zijn, maar volgens Jos hebben camperaars geen last van landelijke geurtjes. "Iemand verwoordde het laatst treffend: ‘je ruikt het maar even’. En alleen bij een oostenwind.”

Meer informatie over de nieuwe camperlocatie staat op Campercontact.com, sitecode 99354