Meer vrijheid voor camperaars

Camperaars krijgen de komende maanden meer mogelijkheden om eropuit te trekken. Dat komt naar voren uit de routekaart voor het afbouwen van de coronamaatregelen die het kabinet gisteravond presenteerde.

De basisregel ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ is vervangen door ‘blijf thuis bij klachten’. Dat impliceert dat reizen met de camper verantwoord is, mits voldoende afstand wordt gehouden. Wel blijft het devies: zoek de drukte niet op en blijf je bewust van de risico’s. Respecteer dus nog steeds alle RIVM-maatregelen.
Vanaf 1 juli mag ook het gezamenlijk sanitair van camperlocaties, campings en vakantieparken weer open. Dan kunnen ook camperaars die niet beschikken over sanitaire voorzieningen weer op pad, zeker ook voor meerdaagse trips.

NKC blij met versoepeling

De NKC is zeer verheugd met de aankondiging van de versoepelingen. Stan Stolwerk, directeur NKC: “Uiteraard zijn we blij dat camperaars er weer op uit mogen. Naar verwachting is het de komende maanden helaas nog nauwelijks mogelijk buiten Nederland te camperen, maar Nederland is een prachtig land om eropuit te trekken.” Wel kan er een tekort aan ruimte op de camperplaatsen ontstaan, doordat sommige locaties vanwege de afstandsregel waarschijnlijk niet hun volle capaciteit kunnen benutten. “Het is daarom aan te raden vooraf na te gaan of er plek op een camping of camperplaats is, ook al druist dit in tegen het DNA van de camperaar. Op de bonnefooi reizen past nog niet bij deze coronatijd.”

Camper ideaal vakantiemiddel

Stolwerk ziet ook duidelijk grote voordelen in het reizen per camper in deze tijd. “In de meeste campers zit alles wat je nodig hebt op vakantie: sanitair, een keuken en je eigen bed. Zelfs je privéterras heb je bij je in de vorm van campingstoelen en tafel. Hierdoor kun je vrij solitair vakantievieren en kost afstand houden nauwelijks moeite.”

Op dit moment zijn in Nederland de 25 veiligheidsregio’s bevoegd om campings en camperplaatsen te sluiten. In vier van de regio’s geldt op dit moment nog een verbod op overnachten. De verwachting is dat ook deze gebieden de komende maanden de regelgeving aanpassen.

Op deze overzichtspagina vind je dagelijks een update van de huidige situatie in Nederland.