Terugblik op veelbewogen camperjaar

Het jaar zit er bijna op. Tijd om terug te om terug te blikken op dit veelbewogen jaar. Want wat hield camperaars in 2020 het meest bezig? Dat is te zien in het overzicht van de meest gelezen artikelen op nkc.nl.

Het overzicht geeft daarnaast ook een goed beeld van waar de NKC zich het afgelopen jaar mee bezighield. Zo begon het jaar nog hoopvol met de winnaars van de verkiezing Kampeerauto van het jaar 2020 en de goed bezochte Camperfandag. Daarna sloeg het coronavirus toe, wat zorgde voor een totaal ander camperseizoen. Nadat de beperkende maatregels werden versoepeld, bleek camperen enorm aan populariteit te winnen. Ook het verhaal rondom de gestrande camperaars in Marokko trok veel aandacht. De NKC was hierin enkele honderden individuele camperaars behulpzaam. Deze kwestie kende een goede afloop door de hereniging van de camperaars en hun campers op sinterklaasdag.

Maar de NKC deed meer voor camperaars in 2020. Zo was er aandacht voor kilometertellerfraude, was er overleg met het CBR over rijbewijzen die langer geldig werden en was het vooraf melden van een apk-afspraak van een geschorste camper niet meer nodig.

Zie hieronder het jaaroverzicht in de dertien meest veelzeggende en best gelezen berichten:

 • Dreamer, Carado en Weinsberg Kampeerauto van het jaar 2020
  Het Nederlandse publiek kiest campermodellen van Dreamer, Carado en Weinsberg tot NKC Kampeerauto van het jaar 2020.
 • Onderhoudsboekje camper geen garantie juiste tellerstand
  Wie een tweedehands camper wil kopen, kan niet meer blind vertrouwen op het bij de camper behorende onderhoudsboekje voor het controleren van de kilometertellerstand.
 • Camperfandag trekt 1.200 camperliefhebbers
  De Camperfandag, de landelijke ledendag van de NKC, was een groot succes. Op zaterdag 29 februari kwamen maar liefst 1.200 leden samen in het 1931 Congrescentrum in ‘s-Hertogenbosch.
 • Camperaars in Marokko mogelijk maanden vast
  Nu in Marokko de noodtoestand van kracht is, kunnen camperaars het land niet meer verlaten. De Nederlandse ambassade in Rabat roept hen op zich voor te bereiden op een ‘verlengd verblijf’ in Marokko.
 • Veiligheidsregio's versoepelen beperkingen recreatie
  In Brabant en in de Veiligheidsregio Hollands Midden is het verbod op recreatief nachtverblijf per direct opgeheven. Campings en camperplaatsen mogen de poorten weer openen.
 • Meer vrijheid voor camperaars
  Camperaars krijgen de komende maanden meer mogelijkheden om eropuit te trekken. Dat komt naar voren uit de routekaart voor het afbouwen van de coronamaatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd.
 • Vraag naar campers ongekend groot
  In de maand mei zijn er 30 procent meer tweedehands campers verkocht dan vorig jaar in dezelfde periode. Dit bevestigt het beeld van de populariteit van de camper in Nederland. Hans Louwers van de Kampeer en Caravan Industrie (KCI): “De vraag naar campers is enorm.”
 • Explosie van camperplaatsplannen in het noorden
  Camperplaatsspecialist Frejo Blaauw van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC heeft in een paar weken niet minder dan 33 aanvragen gekregen van mensen die hebben aangegeven dat ze belangstelling hebben om een camperlocatie te ontwikkelen.
 • Wat te doen als jouw reisbestemming ‘oranje’ wordt
  Nu van steeds meer landen of regio’s het reisadvies van geel naar oranje verandert, komen er bij de NKC veel vragen binnen over reizen in coronatijd. Een oranje reisadvies betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar het gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen daar niet onder. De NKC zet de antwoorden op de belangrijkste vragen op een rij.
 • Rijbewijzen langer geldig
  Alle rijbewijzen die verlopen of zijn verlopen in de periode 1 februari en tot en met 30 november 2020, blijven tot negen maanden na de verloopdatum geldig.
 • Melden apk-afspraak geschorste camper niet meer nodig
  Wie met een geschorste camper naar de garage of een apk-keuringsstation rijdt om de apk te laten uitvoeren, hoeft dit sinds kort niet meer vooraf aan de Belastingdienst te melden. Dat is te lezen op de website van de Belastingdienst.
 • Camperplaats IndeVerte heeft nieuwe eigenaren
  Camperplaats IndeVerte in het Limburgse Lottum heeft nieuwe eigenaren. De camperplaats is op 16 november overgenomen door Patricia en Kees Jansen.
 • Een prachtig Sinterklaascadeau'
  Op 5 december zijn 84 eigenaren met hun camper herenigd in de USA Terminal in Amsterdam. De campers kwamen eerder die week per vrachtschip in de haven aan. Hiermee is er een einde gekomen aan het lange wachten van de eigenaren die hun camper in maart in Marokko achterlieten.