Eerste Kamer akkoord met fijnstoftoeslag oudere diesels

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 17 december ingestemd met een toeslag van 15 procent in de wegenbelasting voor oudere diesels, als onderdeel van een reeks van belastingmaatregelen. De toeslag was al bij eigenaren aangekondigd, maar was tot gisteren nog niet definitief.

De heffing gaat in per 1 januari 2020. De NKC heeft gepleit voor vrijstelling met een erkend roetfilter, maar heeft daarbij geen gehoor gevonden bij de fracties in de Eerste Kamer. Voor de gemiddelde camper bedraagt de toeslag zo’n 150 euro per jaar.

De toeslag geldt voor diesels met een fijnstofuitstoot die hoger is dan 5 milligram per kilometer of 10 milligram per kilowattuur. In de praktijk komt dat neer op diesels van voor 1 januari 2011, omdat toen de norm Euro 5 in werking trad. De toeslag geldt ook voor diesels waarbij het origineel gemonteerde roetfilter is verwijderd. Zijn de uitstootwaarden niet geregistreerd op het kenteken, dan geldt de grens van 1 september 2009. Of de waarden bekend zijn, is aan de hand van het kenteken te vinden door op de site van de RDW.

NKC pleit voor erkenning roetfilter

Of de camper later is voorzien van een roetfilter en daarmee binnen de norm valt, heeft geen invloed op de registratie. De NKC pleit er al jaren voor om hier verandering in te brengen. Voorafgaand aan het debat heeft de NKC dit schriftelijk onder de aandacht gebracht bij acht fracties van partijen die in de Eerste Kamer zijn vertegenwoordigd. “Wie een roetfilter verwijdert, wordt bestraft met een toeslag, maar wie er een monteert, wordt niet beloond met een ontheffing voor de toeslag. Terwijl dit werkelijk zou bijdragen aan een schoner milieu”, zegt Martijn Ciere van de afdeling belangenbehartiging en advies van de NKC. Geen van de fracties heeft echter het verzoek van de NKC ondersteund om de maatregel op dit punt aan te passen.

Bij de NKC komen veel vragen binnen over de toeslag, met name als het gaat om campers waarvan de waarden niet zijn geregistreerd, maar die waarschijnlijk wel binnen de norm vallen. Daarbij gaat het soms ook om campers met een datum eerste toelating van na 1 januari 2011, waarvoor toch de toeslag in rekening wordt gebracht. De NKC roept camperbezitters met dergelijke kwesties zich te melden bij de NKC. Meer informatie is te vinden op de adviespagina’s van de NKC.