NKC biedt petitie wegenbelasting aan

Samen met de initiatiefnemer heeft de NKC gisteren de petitie tegen de verdubbeling van de wegenbelasting voor campers aangeboden aan een delegatie van de vaste Kamercommissie voor Financiën.

Het initiatief voor de petitie kwam van Jan Catsburg uit Ermelo. “Ik schrok me een hoedje”, vertelt hij over het moment dat hij hoorde dat het kabinet voornemens is de wegenbelasting voor campers te verdubbelen van kwarttarief naar halftarief. Niet lang geleden had hij een buscamper ingebouwd en ook een buurman geadviseerd bij de ombouw. Hij ging achter z’n laptop zitten en het bleek een koud kunstje om een digitale petitie te starten. Dus dat deed hij. Toen de NKC erover publiceerde en zich achter het initiatief schaarde, was het hek van de dam. In vier weken tijd schoot de teller voorbij de 54 duizend ondertekeningen. Tijd om de kwestie onder de aandacht te brengen van de politiek in Den Haag.

Betalen naar gebruik

Bij die gelegenheid vatten Catsburg en bestuurder-directeur Stan Stolwerk van de NKC de bezwaren nog maar even samen: de verdubbeling is onredelijk, omdat camperaars gemiddeld maar drieduizend kilometer in eigen land rijden; de maatregel is vreemd omdat we op termijn overgaan op betalen naar gebruik, dat veel eerlijker is; en niet in de laatste plaats: dit voornemen treft veel camperaars die een verdubbeling niet kunnen opbrengen en mogelijk stoppen met hun liefhebberij, met alle gevolgen van dien voor de gehele sector. “Het is een misverstand dat camperaars over het algemeen veel te besteden hebben”, aldus Stolwerk.

Medestanders

Commissievoorzitter Judith Tielen (VVD) nam het bord met de ter plekke ingevulde stand van 54.052 handtekeningen in ontvangst, daarbij geflankeerd door de Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD), Laurens Dassen (Volt), Tom van der Lee (GroenLinks) en Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie). Van Houwelingen maakte er even Zendtijd voor Politieke Partijen van, maar voor de rest hielden de politici zich op de vlakte. “Minister Kaag heeft nu geld nodig en betalen naar gebruik is er morgen nog niet”, sprak Koerhuis weinig hoopgevend. Gelukkig liep oprichter Reinder Rustema van Petities.nl even langs en stak de aanwezigen een hart onder de riem. “Nu begint het pas hè. Politici kunnen nu niet meer doen alsof ze niet van de bezwaren weten. Zoek je medestanders en houd de zaak warm.” Dat is niet gericht aan dovemansoren.

De petitie tegen de verdubbeling van de wegenbelasting voor campers sluit op 12 december en het aantal ondertekeningen loopt nog op. Het volledige standpunt van de NKC over de wegenbelasting is te vinden op de website van de NKC.