Recron-protest tegen camperplaats Apeldoorn

Brancheorganisatie Recron van recreatieondernemers heeft officieel bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente Apeldoorn om een camperplaats voor tien campers in te richten. De bezwarencommissie buigt zich over de kwestie en brengt binnenkort advies uit aan het college, waarna er een definitief besluit kan vallen.

Binnenstad Apeldoorn
Binnenstad Apeldoorn

In april van dit jaar had het college besloten tot de aanleg van de camperplaats op het voormalig terrein van Centraal Beheer Achmea, aan de Prins Willem-Alexanderlaan, in het centrum van Apeldoorn. Dit omdat er tot nu toe voor camperaars alleen op een forse afstand van het centrum mogelijkheden zijn om te overnachten, op een camperplaats en een aantal campings.

Volgens de gemeente is er ook behoefte aan overnachtingsmogelijkheden nabij het centrum en bieden recreatieondernemers dit niet aan. De gemeente had daarom een omgevingsvergunning afgegeven voor een camperplaats, met een looptijd van tien jaar. Campers zouden er maximaal 72 uur mogen staan.

Volgens recreatieondernemers is daarbij sprake van oneerlijke concurrentie, zo heeft de Recron de bezwarencommissie voorgehouden. “Te gek voor woorden”, zegt camperplaatsenman Jaap van Ravels van de NKC. “Camperaars die Apeldoorn willen bezoeken, hebben weinig aan een camping buiten Apeldoorn. Deze camperplaats voegt wel degelijk iets toe, temeer omdat de campings niet het hele jaar geopend zijn.” Nog niet bekend is wanneer de commissie advies uitbrengt, wanneer het college een besluit neemt en wanneer de camperplaats eventueel kan worden geopend.