NKC houdt congres rond opmars van de camper

Een zaal vol in toerisme gespecialiseerde wethouders, gemeenteambtenaren, recreatieondernemers en marketeers kwam gisteren bij elkaar op het NKC-congres De opmars van de camper tijdens de Recreatie Vakbeurs in Hardenberg.

NKC Congres Opmars Van De Camper

De NKC had al deze mensen bij elkaar gebracht om op een constructieve manier Nederland campervriendelijker te maken. Dat kan bijvoorbeeld door meer goede camperplaatsen te realiseren, maar ook door campings meer op campers in te richten. Het besef dat de campermarkt een groeimarkt is – 70 procent in de afgelopen tien jaar – terwijl tent- en caravankamperen in Nederland een daling doormaakt, was voor veel aanwezigen een eyeopener. Het camperen neemt in Nederland een grote vlucht: niet alleen het aantal campers neemt toe – momenteel zijn er zo’n 100 duizend – ook steeds meer mensen maken gebruik van die campers door te huren en nieuwe vormen van delen. In heel Europa rijden bijna 2 miljoen campers rond en ook daarvan weten er steeds meer Nederland te vinden.
 
Voor gemeentes is het aantrekkelijk om deze groep te faciliteren: uit onderzoek blijkt dat camperaars 60 tot 90 euro per dag uitgeven. Maar het is een aparte doelgroep, camperaars hebben andere wensen dan een gemiddelde kampeerder. Ze camperen bijvoorbeeld het hele jaar door en trekken van A naar B naar C.  En hier komt de expertise van de NKC om de hoek kijken. De NKC weet als geen ander aan welke eisen een camperplaats moet voldoen om tevreden klanten te trekken. Maar de adviezen van de NKC betreffen ook het campertoerisme in zijn algemeenheid: heb oog voor je lokale situatie, denk in de lange termijn, zorg ervoor dat camperaars zich welkom voelen en werk als gemeentes en middenstand samen om je campervriendelijkheid te tonen.

Het succesverhaal van de wethouder Maria le Roy van Harlingen maakte indruk op de aanwezigen. Harlingen was vroeger vooral de plaats in Friesland om te verzamelen om naar de Waddeneilanden te gaan, terwijl het ook een prachtig stadje is. Sinds er een camperplaats met vijftien plekken is ingericht, worden er vijfduizend meer toeristenovernachtingen per jaar geteld. Daar heeft de stad veel profijt van. En zelfs de campingeigenaar profiteert ervan.

Manager verenigingszaken Marretje Jelmersma van de NKC ziet uit naar het volgende congres, dat over twee jaar in de planning staat: “We hebben gemerkt dat dit congres aan een grote behoefte beantwoordt, gezien de enthousiaste reacties en de vele vervolgafspraken die met onze camperplaatsspecialisten zijn gemaakt.”