Ford-dealers gaan verstuivers controleren

Ford Nederland gaat het dealernetwerk informeren dat het controleren van verstuivers van campers met een 2.2 TDCi-motor wel degelijk nuttig kan zijn. Dat heeft Ford-woordvoerder Sebastiaan van de Pol toegezegd. Het is een reactie op de stroom van meldingen bij de NKC over verstuivers die bij een controle niet in orde bleken te zijn.

Ford Transit Motor Update

Het is van groot belang om een slecht functionerende verstuiver tijdig te vervangen. Deze kan namelijk leiden tot het smelten van een gat in een van de zuigers, waarna de motor op hol slaat en volledig in de soep loopt. Vervanging van de motor kost rond de 8.500 euro, controle van de verstuivers enkele honderden euro’s. Het euvel doet zich vooral voor bij campers met de 2.2 TDCi van Ford, van de bouwjaren 2006 tot en met 2011. Bij de NKC zijn inmiddels 34 van dit soort gevallen gemeld, terwijl de teller van meldingen van falende verstuivers op 22 staat.

Controleren verstuivers

Ook heeft de NKC meerdere meldingen gekregen van leden die van hun Ford-dealer te horen hebben gekregen dat het testen van verstuivers flauwekul is, waarna de motor alsnog in de soep liep. In één geval zelfs twintig kilometer na de update van het motormanagement, dat het risico hierop juist zou moeten verkleinen. “Dat moeten we niet hebben”, verklaart Van de Pol de draai die Ford op dit punt heeft gemaakt. Eerder hield het concern zich op de vlakte, met formuleringen als "een controle van de verstuivers kan nooit kwaad."

“Als klanten bij de dealer komen met de vraag of de verstuivers kunnen worden getest, moet de dealer aan deze wens voldoen”, zegt Van de Pol. Ford gaat de dealers via een nieuwsbulletin op de hoogte brengen van deze nieuwe richtlijn. Bij dealers is de problematiek relatief onbekend, omdat het euvel zich uitsluitend voor lijkt te doen bij campers en niet bij gewone Transits. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat veel campers in de winter langere tijd stilstaan.

Lees meer over de kwestie in Kampeerauto 5-2016, die vanaf 27 mei bij de leden wordt bezorgd.