Gemeente Gennep behoudt gratis camperplaatsen

In de gemeente Gennep zijn in totaal dertien gratis camperplaatsen en dat blijft zo, meldt dagblad De Gelderlander. De verantwoordelijke wethouder legt het bezwaar van de RECRON en een plaatselijke campingeigenaar namelijk naast zich neer.

Camperplaats Hoogeveen

De campinghouder kwalificeert de gratis plekken als oneerlijke concurrentie voor campings, die bezoekers wél laten betalen. Campings zouden hierdoor namelijk inkomsten missen. De RECRON, brancheorganisatie voor recreatieondernemers, is het hiermee eens. Het vervolgens officieel ingediende bezwaar kon op instemming rekenen van de bezwaar- en beroepscommissie van de gemeente Gennep.

Wethouder Lucassen wil daar echter niets van weten, omdat hij van mening is dat een grote groep camperaars de voorzieningen van een camping helemaal niet aantrekkelijk vindt. Stan Stolwerk, directeur van de NKC, Europa's grootste camperclub, is het volmondig eens met de wethouder. "Camperaars hechten aan vrijheid en onafhankelijkheid. Velen hebben alles aan boord en hebben menig campingvoorziening dus helemaal niet nodig. Want wat moet je met bijvoorbeeld een animatieteam? Dit is echt een heel andere doelgroep dan de klassieke campingbezoeker."

Toch spreekt de camping ook menig camperaar aan. "Wij zien gelukkig ook recreatieondernemers die juist heel handig inspelen op het groeiende camperbezit”, aldus Stolwerk. "Met een specifiek aanbod en gepast tarief maken zij zichzelf relevant voor de camperaar. Het is niet zwart/wit."

Stolwerk ziet dat steeds meer gemeentes het belang erkennen van camperplaatsen, gratis of niet. "Het midden- en kleinbedrijf in de gemeente profiteert mee van al die camperaars. Ze trekken bijvoorbeeld het centrum in voor een gezellig restaurantje. We weten dat ze gemiddeld € 25,- per persoon uitgeven. Dat is natuurlijk aantrekkelijk."

De drie gratis camperlocaties waar het om gaat: