Ford: update voor Transit 2.2 TDCI

Bezitters van oudere modellen Ford Transit met een motor van het type 2.2 TDCI doen er goed aan premium brandstof te tanken. Dat is volgens het Duitse camperblad Reisemobil het dringende advies van Ford, om problemen met de motor te voorkomen.

Transit
Transit


Het gerucht gonsde al een tijdje: er zouden regelmatig motorproblemen voorkomen bij de oudere modellen van de Ford Transit. Ook camperbezitters kregen hier mee te maken. In februari van dit jaar liet Ford nog weten er niet de vinger op te kunnen leggen. De problemen waren té divers en kwamen niet bij één bepaald motortype voor.

Hier komt Ford nu op terug. In een interview met de ADAC laat Gunnar Herrmann, vice-president en verantwoordelijk voor kwaliteit bij Ford Europa, weten dat het gaat om het 2.2 liter TDCI-dieselblok uit Transits met een bouwjaar tussen begin 2004 en oktober 2011.

De problemen ontstaan door het verroesten van de verstuivers. Daardoor verandert de inspuiting, waardoor er schade kan ontstaan aan de kleppen. De kans hierop is kleiner bij het gebruik van premium brandstof. Vooral na een langere periode van stilstand, bijvoorbeeld als de camper de stalling in gaat, kan de kwaliteit van gewone brandstof te zeer afnemen.

Verder kondigt Ford een update aan van de motorsoftware, waarbij het motormanagementsysteem een fijnafstemming krijgt. Dit om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Voor de ontwikkeling zijn nog ongeveer vijf weken nodig. Vervolgens krijgen eigenaren bericht. De update kan door de eigen dealer worden uitgevoerd en is uiteraard kosteloos. In geval van schade kunnen eigenaren rekenen op coulance, aldus Ford in Reisemobil.