De NKC, SVR en VeKaBo samen tegen toeristenbelasting

De NKC, de SVR en de VeKaBo gaan samen optrekken tegen oneigenlijk gebruik van toeristenbelasting door gemeenten. Ook de Recron is gevraagd zich aan te sluiten.

SVR

Dat is de uitkomst van een overleg van de twee organisaties van kampeerboeren en de NKC, dat eind april heeft plaatsgevonden. “We willen vooral dat de uitwassen verdwijnen”, zegt Marretje Jelmersma, manager marketing en communicatie bij de NKC. “Waarom moet je in de ene gemeente veel meer belasting betalen dan in de andere?” Ook pakt het soms onredelijk uit dat de belasting een vast bedrag is, in plaats van een percentage. “Zo kan het gebeuren dat een overnachtingstarief voor een derde bestaat uit toeristenbelasting”, zegt Jelmersma. Zij pleit er bovendien voor dat gemeenten de inkomsten uit de heffing gebruiken waarvoor het is bedoeld: het stimuleren van toerisme, onder meer door aanleg en onderhoud van voorzieningen. “Onder die voorwaarde zijn wij niet tegen deze belasting”, zegt Jelmersma.

Aanleiding voor het overleg was de brief die de Stichting Vrije Recreatie (SVR) aan de veelal nieuwe colleges van burgemeester en wethouders en raadsleden van alle gemeenten in Nederland heeft geschreven, met het verzoek de toeristenbelasting geheel af te schaffen. “Dat willen wij eigenlijk nog steeds”, zegt voorman Wim van den Berg. “Maar misschien is dat niet helemaal haalbaar. Bovendien: als je een koe wilt verkopen, moet je hoog inzetten.”