Waterrijk fietsrondje

Marja van Kampen (tekst) diverse fotografen (foto's)

De A2 zorgt voor een wat lawaaierige start, maar eenmaal onder de snelweg door fiets je met de route De hazen van Haarzuilens al spoedig in alle rust door een heerlijk landelijk gebied met oude dorpsgezichten, de rivier de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. De tocht gaat over smalle dijken tussen de plassen en moerassen en een reeks witte ophaalbruggetjes. Een van de hoogtepunten is Haarzuilens: ontworpen door Cuypers en zijn leerlingen. De lengte is 31 kilometer en het begin- en eindpunt is station Breukelen.

1 Goudestein Maarssen Blog

Wij pakken de route iets anders aan. Wij vertrekken vanaf onze overnachtingsplek bij Camping Oukoop in Nieuwer Ter Aa. Door de weidse polder fietsen we richting Kockengen, een lieflijk dorpje.

Kasteel de Haar en Haarzuilens

Daarna fietsen we richting Kasteel de Haar. Dit sprookjesachtige gebouw is de trekpleister van het Landgoed Haarzuilens en een bezoek meer dan waard. Je kunt er slenteren door de kasteeltuinen en een kijkje nemen in het kasteel zelf. Mocht je alleen even een kopje koffie willen drinken om de sfeer te proeven? Café-restaurant Het Koetshuis is vrij toegankelijk.

Na een bezoek aan het kasteel rijden we door het dorpje Haarzuilens.Haarzuilens wordt natuurlijk geassocieerd met kasteel De Haar en maakt ook deel uit van het landgoed. Het dorp werd in 1898 verplaatst, om ruimte te maken voor de bouw van het kasteel. De Brink heeft nog dezelfde charme als die uit het begin van de twintigste eeuw. Het is dan ook een plezierige plek om even een korte pauze te houden en te dromen van vervlogen tijden.

> Kasteel de Haar

Maarssen

Op naar Maarssen, deze plaats ligt naast aan rivier de Vecht ook aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Maarssen is omringd door buitenplaatsen en wordt door de VVV ook omschreven als 'Klein Amsterdam'. Je kunt er onder meer het Vechtstreek Museum bezoeken. Het museum is gevestigd in de voormalige buitenplaats Silverstein en hier ontdek je de cultuur, kunst en geschiedenis van de Vechtstreek.

Voor wie nog een buitenplaats wil bezoeken is er Buitenplaats Doornburgh. Deze buitenplaats bestaat al sinds de 17e eeuw. Tegenwoordig is een creatieve plek voor kunst en wetenschap. Het heeft ook een restaurant waar van donderdag tot en met zondag lunch en diner worden geserveerd.

> Vechtstreek Museum
> Buitenplaats Doornburgh

Loosdrechtse Plassen

We fietsen verder langs de Maarsseveense Plassen, Oud-Maarsseveen, Tienhoven en Nieuw-Loosdrecht richting Oud-Loosdrecht en Loenen aan de Vecht.
Het fietspad langs de Loosdrechtse Plassen is regelmatig aan beide zijden omgeven door water. Het geeft je het gevoel alsof je door de plassen heen rijdt.

Bij Loenen aan de Vecht is bij de Waterleidingplas een vogelhut te bezoeken. Vanaf deze toren heb je een mooi uitzicht over de Loenderveense Plas en Waterleidingplas. Het is mogelijk om excursies te maken door het gebied dat normaal niet voor publiek toegankelijk is.

> Loosdrechtse Plassen
> Excursies Loenderveense Plas
> Vogelhut

Nieuwersluis

Voordat we via de Vecht richting Nieuwersluis fietsen, stoppen we bij de Mijndense Sluis met terras. Op dit knooppunt van de Drecht en de Vecht schutten heel veel bootjes, met de nodige hilariteit en “gekibbel”. Favoriet kijkterras voor fietsers!

Van Nieuwersluis wordt gezegd dat het een van de mooiste dorpjes van Nederland is. Nieuwersluis is gebouwd, zoals de plaatsnaam eigenlijk al zegt, rondom een sluis die werd aangelegd ten behoeve van de Hollandse Waterlinie. Er is een speciaal Waterlinie-ommetje door het dorp en langs de bezienswaardigheden. Zo wandel je langs de voormalige Pupillenschool uit 1877 en de kazerne waar nu onder meer een penitentiaire inrichting voor vrouwen is gevestigd. Maar ook langs sluizen, grachten en het fort. Bij Fort Nieuwersluis worden rondleidingen verzorgd (op afspraak) en op zondag is er een theetuin.

Iets voorbij Nieuwersluis op de weg naar Breukelen nemen we de fietspont over het Amsterdam-Rijnkanaal. Dan is het eenvoudig terugfietsen langs weilanden en sloten richting de camping in Nieuwer Ter Aa.

> Waterlinie-ommetje
> Fort Nieuwersluis
> Veerpont Breukelen - Nieuwer Ter Aa (voor voetgangers en fietsen)

Meer informatie

De fietsroute De hazen van Haarzuilens is te vinden op de site van het Fietsroutenetwerk.

Informatie over het gebied is te vinden op de site van de Stichtse Vecht.

Tip: een andere manier om dit gebied rond de Vecht te verkennen is via De Fietsboot. De Fietsboot is de hop-on-hop-off vaarverbinding tussen Vreeland en Oud-Zuilen voor fietsers en wandelaars. Op- en afstappen kan op 5 plaatsen dichtbij de bekende fietsknooppunten.

Overnachten

Camping Oukoop 46 in Nieuwer Ter Aa, sitecode 50839 op Campercontact.com.

Gpx-routebestand

Waterrijk fietsrondje (route in tekst