Fietsen in Zuid-Limburg: de magie van de heuvels

Zuid-Limburg is een paradijs voor fietsliefhebbers. Met zijn glooiende landschappen biedt de streek een unieke fietservaring. Dankzij de toenemende populariteit van de e-bike is fietsen door heuvelachtig Zuid-Limburg voor vrijwel iedereen toegankelijk geworden. Je hoeft geen getrainde wielrenner te zijn om beroemde ‘wielrenheuvels’ te beklimmen. Dus laad je e-bike op en maak kennis met zes mooie klimmetjes.

1. Cauberg (Valkenburg)

De Cauberg is misschien wel de bekendste heuvel van Nederland. Midden in Valkenburg, een charmant en toeristisch stadje, kun je de rijke wielerhistorie opsnuiven. Met een stijging van gemiddeld 5,8% is de Cauberg een uitdagende klim over een lengte van 800 meter. De heuvel is bekend als scherprechter in veel wielerwedstrijden, waaronder de Amstel Gold Race en het WK wielrennen. Ben je op de top, dan kun je daar een terrasje opzoeken. Of de afdaling inzetten en een versnapering nemen in het centrum van Valkenburg. En als je daar toch bent: het bijzondere stationsgebouw - een rijksmonument - is ook een bezoekje waard.

2. Camerig (Epen)

Wie per fiets de Camerig oprijdt, waant zich op een Franse col. Het is een van de langste klimmen in Nederland, met zelfs echte haarspeldbochten erin. Deze klim van 4,4 kilometer met een gemiddelde stijging van 4% slingert door een schitterend landschap, langs uitgestrekte velden en pittoreske boerderijen. Halverwege vind je een uitspanning voor een (herstel)drankje en een lekker stuk vlaai. Aan het eind van de klim bevind je je trouwens in het prachtige Vijlenerbos, waar je niet alleen kruisen en kapelletjes, maar ook bijzondere planten en dieren kunt spotten.

3. Drielandenpunt (Vaals)

Het Drielandenpunt bij Vaals is uniek omdat het het punt is waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. Fiets je de Vaalserberg op, dan kom je uit op het hoogste punt van Nederland (322 meter). Het is een uitdagende klim, maar je wordt beloond met een uniek uitzicht op drie landen. Bovenop kun je even uitrusten bij het labyrint of een van de vele terrasjes. Je kunt de Vaalserberg vanuit Vaals (Nederland) beklimmen, maar eigenlijk is de beklimming vanuit Gemmenich (België) mooier.

4. Gulperberg (Gulpen)

De Gulperberg, geliefd en gevreesd bij wielrenners, is een korte maar krachtige klim. Met een maximaal stijgingspercentage van 14% (!) over een afstand van slechts één kilometer, is het een ware test. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over het Gulpdal, wat de pittige klim zeker de moeite waard maakt. Je kunt hier niet voorbij rijden zonder een foto te maken. Bovenop vind je ook een momumentje voor oud-wielerverslaggever Jean Nelissen.

5. Bemelerberg (Bemelen)

De Bemelerberg, niet ver van Maastricht, is een relatief milde heuvel met een gemiddelde stijging van 5%. Wat deze klim bijzonder maakt, is de serene rust en het verstilde landschap. De klim is 900 meter lang en biedt onderweg prachtige vergezichten over het Limburgse land.

6. Loorberg (Slenaken)

De Loorberg is net als de Camerig een bijna on-Nederlandse heuvel. Deze klim begint in Slenaken en heeft een gemiddelde stijging van 4,5% over een lengte van 1,5 kilometer. Het is de ideale heuvel om op een rustig tempo te beklimmen en te genieten van de omringende natuur. Eenmaal boven word je beloond met een prachtig panorama. En zoals dat hoort heb je op de top voldoende terrasjes om even uit te rusten.

Camperplaatsen Zuid-Limburg

Ben je van plan met de camper naar Zuid-Limburg te gaan? De beste camperplaatsen en campings in de regio vind je op Campercontact.