Tussenstop in Sassenheim

In het noorden van Zuid-Holland ligt het plaatsje Sassenheim, onderdeel van de gemeente Teylingen. Daar beschikt de ruime Jachthaven Jonkman net aan de Kagerplassen over zes niet te reserveren camperplekken. De gebruikelijke voorzieningen zijn aanwezig en stroom en water zijn inbegrepen in de prijs. Een prima uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken.

Tip 1: Park Rusthoff

Midden in Sassenheim vind je Park Rusthoff. Huize Rusthoff werd afgebroken door de gemeente in 1924, maar het in Engelse landschapsstijl aangelegde wandelpark dat het achter het oude huis lag, bleef bestaan. Vandaag de dag is het park nog zes hectare groot en heeft het onder meer en kinderboerderij en een heemtuin. En wie wil, kan er sinds 2013 ook officieel trouwen.

Tip 2: Kasteel Teylingen

foto: CC0

Op tweeënhalve kilometer van de camperplaats ligt de ruïne van Kasteel Teylingen uit de dertiende eeuw. Het kasteel werd bewoond door de heren van Teylingen en diende als bescherming van de Rijndijk. In 2006 werd Teylingen, de nieuwe gemeente die Sassenheim, Voorhout en Warmond samenbracht, vernoemd naar het kasteel. De ruïne is te bezoeken op zaterdagen en zondagen.

Tip 3: Museum De Zwarte Tulp

Op twintig minuten fietsen van de camperplaats opende in 1985 in buurgemeente Lisse het museum De Zwarte Tulp. Het museum belicht de eeuwenoude geschiedenis van de bloembollenteelt; van de aankomst van de allereerste tulp in Nederland in 1594 tot vandaag. Ook is er op bloembollen geïnspireerde kunst te vinden. De locatie van het museum was vroeger een bollenschuur.

Tip 4: Leiden

foto: Michielverbeek (CC BY-SA 4.0) via WikiMedia Commons

Tien kilometer buiten Sassenheim ligt Leiden, de stad met de oudste universiteit van Nederland. Deze Stad van Ontdekkingen biedt voor ieder wat wils, zoals vaartochtjes door de Leidse grachten, een bezoekje aan een van de dertien musea, een wandeltocht langs de vele monumenten verspreid doorheen de stad. Een combinatie van de drie is ook mogelijk: Leiden is namelijk de geboorteplaats van kunstschilder Rembrandt.

Tip 5: Landgoed De Olmenhorst

foto: Europeana (CC BY-SA 2.0) via Flickr

De Olmenhorst is een familiebedrijf van ruim 165 jaar oud en met een interessante geschiedenis. In de boomgaard worden sinds zo'n twintig jaar biologische appels en peren geteeld. Het landgoed werd opengesteld voor publiek en zo is het mogelijk hier te genieten en te leren van de natuur. In het oogstseizoen kun je tijdens de plukdagen zelf je appels en peren van de bomen plukken.

De sitecode van Jachthaven Jonkman op Campercontact is 20919.

 

Tekst: Ranne De Cock