Tussenstop in Tolkamer

Bij Lobith komt de Rijn ons land binnen, leerden we op school. Inmiddels is dat veranderd in bij Spijk. Maar onveranderd is het meer dan boeiende uitzicht op die drukbevaren Rijn. Het Toeristisch Informatie Centrum 't Gelders Eiland exploiteert aan de Europakade een locatie met stroom en wifi voor vijftien campers. Een lange kabel is geen luxe. 

Tip 1: De Bijland 

Op de splitsing van de Rijn, de Waal en de IJssel ligt de, door jarenlange grindafgravingen ontstane recreatieplas de Bijland, van 300 hectare. In een wandeling van een kleine 10 kilometer loop je de plas rond, die in een open verbinding staat met de Rijn. Beurtelings zicht op de plas of op de rivier. De Romeinen waren hier al, want in 1938 werd de grafsteen van een van hen, Marcus Mallius, opgevist uit de plas. Marcus werd begraven bij Carvium, de Romeinse naam van het huidige Herwen. 

TIP 2: Drie-veren-fietstocht  

Met 40 kilometer trappen vanaf de camperplaats maak je kennis met de natuur en de cultuur van het gebied van de Rijnwaarden. De Millingerwaard vormt een hoogtepunt. In dit ruige gebied tref je wilde paarden, wilde runderen en bevers aan. En afhankelijk van het seizoen een veelheid aan vogels, waaronder lepelaars. Je maakt gebruik van drie veerponten, bij Millingen, bij Pannerden en bij Doornenburg. Informeer wel of alle ponten in de vaart zijn, want sommige zijn seizoensgebonden. 

TIP 3: Kasteel Doornenburg 

Op de splitsing van Waal en Rijn, daar waar de  Linge ontspringt, ligt kasteel Doornenburg. Uit de dertiende eeuw. In 1945 werd het kasteel vrijwel vernietigd door een Brits bombardement; de Duitsers hadden hier hun hoofdkwartier. Uit de as herrezen, vormen de voor- en hoofdburcht een uniek ensemble. Het ademt helemaal de sfeer van een middeleeuws kasteel. Geen wonder, dat in de jaren 60 de tv-serie Floris hier werd opgenomen. Op luttele kilometers van het kasteel, op een smalle strook tussen het Pannerdenschkanaal en de Rijn, ligt Fort Pannerden. Onderdeel van de Hollandse Waterlinie: de geschiedenis gaat terug tot 1707.