In de voetsporen van de Vikingen: met camper en gezin door Denemarken

Patricia van der Put

Wanneer je mijn kinderen vraagt naar hun herinneringen aan onze vakantie in Denemarken klinkt enthousiast: ‘Legoland, Vikingen en Flødderboller!’ Maar er is zoveel meer wat Denemarken tot een ideale bestemming maakt voor een gezinsvakantie. Van vliegeren op brede stranden en het spotten van zeehonden tot het verkennen van het Vikingleven, koninklijke kastelen en sfeervolle dorpjes. Geniet van de natuur door weidse uitzichten in heuvelachtige landschappen, ruige bossen en uitgestrekte zandstranden. Ga op zoek naar fossielen aan de voet van de krijtrotsen of ga op bruinvissafari. Kortom, er valt veel te beleven. En het beste van alles: Denemarken is verrassend dichtbij.

Kindvriendelijk

De meedogenloosheid van de Vikingen heeft plaatsgemaakt voor vriendelijke Denen die je met een warm ‘Hej!’ welkom laten voelen in hun land. Het kleine koninkrijk staat zelfs op de tweede plaats als een van de gelukkigste landen ter wereld. Het gastvrije Denemarken bestaat uit het schiereiland Jutland en meer dan 400 eilanden. Seeland, het grootste eiland, herbergt onder andere de hoofdstad Kopenhagen. Kenmerkend is dat Denen volledig zijn ingesteld op kinderen. Overal vind je kindvriendelijke faciliteiten, van museum tot restaurant. Het Deense begrip ‘hygge’ omvat perfect de gezellige sfeer die je gaat ervaren.

Keuzemenu

Met meer dan 1.600 bezienswaardigheden, waaronder acht locaties Unesco Werelderfgoed, is Denemarken als een uitgebreid à la carte menu vol interessante plekken om te ontdekken met je camper. Van honderden kastelen en burchten tot meer dan 65 musea, bruisende steden en pittoreske dorpjes. Ook de prachtige stranden bieden tal van mogelijkheden, waar je op sommige plekken je camper zelfs óp het strand parkeert. Kies uit ‘het menu’ wat je wilt zien en stel je eigen route samen. We lichten alvast een paar bezienswaardigheden voor je uit, zetten de pretparken op een rij en omschrijven kort enkele steden. Denemarken is prima te doen in de mei- en herfstvakantie. Omdat de zomervakantie van de Denen tot half augustus duurt, raden we je aan om in de zomer je trip na die tijd te plannen.

Uitstapjes

In Ribe Vikingecenter, een openluchtmuseum in West-Jutland, komt de Deense geschiedenis echt tot leven. Kinderen ervaren het reilen en zeilen uit die tijd waar ze in het nagebouwde Vikingdorp uit de achtste eeuw verschillende vaklui een handje mogen helpen. Als je in de meivakantie gaat val je met je neus in de boter. Dan is in Ribe de Internationale Vikingmarkt waar je getuige bent van onder andere Vikinggevechten. Bijna elke grote stad in Denemarken heeft ook een Vikingmuseum. Het eeuwenoude Egeskov Slot, vlakbij Odense, heeft naast het kasteel, met echte ridderzaal, ook een speelbos en doolhoven om heerlijk in te verdwalen. Spannend voor kinderen is de Mønsted Kalkgrube, een grote kalksteenmijn (truien mee). Wij zijn in Denemarken fan geworden van Thomas Dambo. Hij maakt aandoenlijke reuzetrollen van sloophout die je vindt in en om Kopenhagen.

Pretparken

Denemarken is de bakermat van de wereldberoemde legoblokjes. In Legoland Billund halen kinderen (en stiekem ook ouders) hun hart op. In hartje centrum van hoofdstad Kopenhagen ligt het bijzondere park Tivoli Garden (geopend in 1843). Vlakbij Kopenhagen vind je Dyrehavsbakken, het oudste pretpark ter wereld. De entree is gratis, maar je betaalt per attractie. Kleine kinderen zullen zich in BonBon-land (uurtje rijden van Kopenhagen) zeker vermaken. Voor adrenalinezoekers zijn Djurs Sommerland, in Oost-Jutland, en Fårup Sommerland in het noorden dé pretparken voor uitdagende achtbanen en waterattracties.

Gezellige Deense steden

Even waan je je in Nederland als je alle fietsers ziet in Kopenhagen. Het is een gezellige stad met mooie paleizen, waaronder Frederiksberg Slot. Bij de kleurrijke huisjes in de wijk Nyhavn kun je heerlijk eten. Als je geïnteresseerd bent in alternatieve levensstijlen mag een bezoek aan hippiewijk Vrijstad Christiana niet ontbreken. In de noordelijk gelegen havenstad Aalborg vind je een uitkijktoren en musea zoals het Vikingmuseum en Oorlogsmuseum waar kinderen op sommige tanks mogen klimmen. Aarhus, in Oost-Denemarken, biedt culturele hoogtepunten met leuke musea en historische bezienswaardigheden. Let in Aarhus vooral op de stoplichtpoppetjes! Ook het oude en pittoreske Odense is het ontdekken waard. Bezoek het museum over sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en maak een boottocht over de rivier de Odense. Check voordat je een stad gaat bezoeken hier de actuele informatie over milieuzones.

Camperplaatsen

Hoe aantrekkelijk ook, vrij kamperen is niet toegestaan in Denemarken. Parkeren op schilderachtige plekken mag, maar kamperen niet. Informeer bij de lokale VVV’s voor actuele informatie over camperfaciliteiten in steden en dorpen. Naast de camperplaatsen die je vindt op Campercontact, vind je handige informatie over 400 standplaatsen op de site van de Danish Autocamper Association.
Meer informatie over Denemarken vind je ook op Visitdenmark.nl.

We wensen je een onvergetelijke camperreis vol avontuur in Denemarken. Hygge gegarandeerd!