Camperreis in de Dordogne

Rob en Elze Klute

Dordogne met Périgueux als hoofdstad ligt ten oosten van Bordeaux en behoort tot een van de grootste departementen van Frankrijk. Het is vernoemd naar de gelijknamige rivier die in het verleden voor de bloei van de regio heeft gezorgd. Met name de stad Bergérac heeft van deze handelsweg geprofiteerd.   

DSC 1723

Waar je ook kijkt, overal zie je in deze regio chateaus met uitgestrekte wijngaarden waar iedere wijnboer zijn eigen wijn maakt. Er kan in Monbazillac geproefd worden in het Maison du Tourisme et du Vin en in het Chateau de Monbazillac waar we op een parkeerplaats hebben overnacht.

Van de oude haven is niet zo veel meer over maar de vissershuisjes staan er nog wel. Het is mogelijk om met een replica van de vroegere platbodems, de Gabarres, een rondvaart over de rivier te maken.

Op diverse plekken in het centrum staan standbeelden van de schrijver/dichter uit de 17e eeuw, Cyrano de Bergerac. Hij dankt zijn naam aan zijn voorvader, die heer van Bergerac was. Zijn leven inspireerde  Edmond Rostand in 1897 een toneelstuk te schrijven dat later verfilmd werd.

Na twee dagen door de gemoedelijke stad te hebben geslenterd vinden we rust in Le Bugue, een klein Middeleeuws dorp aan de rivier de Vézère en in het prehistorische Queyssac met een prachtige camperplaats. 

Neuvic is een aller aardigst plaatsje met enkele bijzondere bezienswaardigheden. In het centrum zijn twee panden op een fraaie manier 3- dimensionaal beschilderd. Even buiten het centrum is een bedrijf Domain Huso waar kaviaar wordt geproduceerd, ook wel het zwarte goud van de Dordogne genoemd. In grote bassins wordt hiervoor de steur gekweekt.

Iets verderop draait nog steeds de oude Moulin de la Veyssière  waarmee men diverse soorten noten tot olie perst. De werkplaats is vrij toegankelijk en er worden net als bij de kaviaar rondleidingen verzorgd. 

In vergelijking met het sfeervolle Bergerac is de hoofdstad  Périgueux wat zakelijker omdat er meer bedrijvigheid heerst. Er staan in het centrum meerdere kolossale middeleeuwse gebouwen en de niet te missen Byzantijnse Saint- Front kathedraal. Als detail trekken diverse kleine fonteinen en deurkloppers de aandacht. 

Tot de absolute dorps pareltjes van de Dordogne behoort Brantôme, vanwege de grachten ook wel het Venetië van de Périgord genoemd. Périgord is de oude naam voor het departement Dordogne. Een boottochtje voert onder andere langs de Benedictijnenabdij van Saint-Pierre. In de kapel bevindt zich een wensbron en achter de abdij zijn de grotwoningen nog zichtbaar.

 

Deze blog is een aanvulling op het artikel in Kampeerauto 3-2024.

Camperplaatsen

Domaine de Grand-Homme

Parking du Chùateau Monbazillac

Queyssac

Aire de Camping-Car Le Bugue

Parking Saint-Léon-sur-l'Isle

Aire de Camping-Car Perigueux

 

sitecode 23895

sitecode 64091

sitecode 30056

sitecode 12899

sitecode 22226

sitecode 11752