Decadent en actief in Zeeland

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (27) kan er géén genoeg van krijgen. Het was voor haar en haar man één van de redenen om een busje om te bouwen. Nu neemt ze jou mee naar culinaire plekken in Nederland en inspireert je om ook in de camper iets anders te koken dan het standaard campingmaaltje! In deze editie laat ze je zien hoe je het leven in de camper extra decadent kan maken, ze raapt oesters in Zeeland.

Decadent & actief

Een oester: dat klinkt natuurlijk heel decadent, maar als je met je laarzen tussen het zeewier staat voelt dat toch net even anders. Een bezoekje aan Zeeland krijgt een extra dimensie wanneer je zelf op pad gaat om deze delicatesse te verzamelen. Eenmaal terug bij je camper is het even hard werken – die oester moet open – maar vooral ook genieten! Decadent op de camping dus.

Waar mag je oesters rapen en wat zijn de regels?

Bij het plukken van oesters heb je rekening te houden met een aantal zaken. Je mag ze bijvoorbeeld niet zomaar overal meenemen! Op de wildplukwijzer kun je zien in welke gebieden het is toegestaan om oesters (en heel veel andere lekkere dingen uit de natuur) mee te nemen. Controleer deze dus even voor je op pad gaat. Daarnaast wil je rekening houden met de tijd van het jaar. Hoe zomers het ook klinkt: oesters laat je in de zomer juist liggen. De maanden met een R in de naam zijn wel geschikt. In de zomer zijn de oesters namelijk melkachtig en ongezond om te eten.

En tja, hoeveel neem je dan mee? Het is volgens de huidige wetgeving (2021) toegestaan om maximaal 10 kilo per persoon mee te nemen. Wij kunnen je vertellen dat dit héél veel is – het zijn er al snel een stuk of honderd. Daarom adviseren we je om alleen mee te nemen wat nodig is. Zo blijven er genoeg oesters over voor anderen en houden we de natuur ook in stand. Het zou zonde zijn als je dit leuke uitje over een aantal jaar niet meer kan doen. Zes stuks per oesterliefhebber is bijvoorbeeld een mooie portie!

Wat heb je nodig bij het oesters zoeken?

Eigenlijk heb je niet héél veel nodig als je op pad gaat, maar met deze dingen kom je zeker goed beslagen ten ijs:

  • Een emmer om de oesters in mee te nemen (je bewaart oesters droog, zonder zeewater).
  • Een hamer en platte schroevendraaier (om de oester los te tikken, al leert de ervaring dat er genoeg los liggen).
  • Rubber laarzen: je staat immers in de zee, tussen het zeewier en bovenal op scherpe schelpen.
  • Een oestermes en een handschoen of theedoek om het eerste oestertje te openen en proeven!

Denk aan het getij!

Iets wat je makkelijk vergeet – als je normaal niet bij de zee leeft – is het getij. De oesters zijn alleen te bereiken bij laagwater. Google dus even wanneer het laagwater is op de plek waar jij naartoe wilt. Voor ons was dat ‘s ochtends rond 8:00 uur. Je raadt het al: daar hebben we de locatie van de camping ook op aangepast.

Omdat wij de oesters bij Yerseke hebben geraapt en daarvoor dus vroeg ons bed uit moesten, besloten we in de omgeving te overnachten op de kleinschalige camping Zeeuws Genieten in Waarde. Maar je kunt natuurlijk altijd een kijkje nemen op Campercontact voor een geschikte plek in de buurt!

Tijd om op pad te gaan!

Je weet nu wat je nodig hebt, waar je moet zijn en wanneer je het beste kan gaan. Om te zorgen dat het oesters rapen goed verloopt nog een paar tips:

  1. Neem alleen dichte oesters mee: hier geldt hetzelfde principe als met mosselen, open = niet eten. Ook een oester waarvan de geur doet vermoeden dat hij niet goed is laat je gaan.
  2. Pak oesters die niet te klein, maar ook niet te groot zijn. Acht tot tien centimeter, misschien een tikje groter, is perfect.
  3. Loop voorzichtig. Het zeewier kan glad zijn, dus wees daar op voorbereid.
  4. Over zeewier gesproken: dit mag je absoluut niet meenemen zonder vergunning. Laat dat dus gewoon achter en ga voor de oesters.
  5. En bovenal: vergeet niet te proeven! Niets is idyllischer dan een oester openen en eten als je nog tussen die duizenden schelpen staat.

Proeven maar: naturel of met deze 3 smakelijke vinaigrettes

Zodra je de oesters hebt opengemaakt met de instructies uit de video kun je natuurlijk direct beginnen met het oesterfestijn. Recht uit de zee smaken ze al super lekker. En gelukkig zijn de oesters die je zelf kan rapen in Zeeland niet al té zout. Toch geven deze drie lekkere vinaigrettes een extra dimensie aan de oesters. Met deze basisingrediënten tover je een heuse oesterproeverij op tafel.

Aziatische twist

  • Soja
  • Limoen
  • Sesamolie
  • Rood pepertje (optioneel)

Meng de sojasaus met het limoensap en de sesamolie. Hou je van wat pit? Snij dan het pepertje in hele dunne ringetjes en roer dit door de vinaigrette. Schep een theelepeltje over de oester en geniet!

De klassieker

  • Sjalotje
  • Balsamico- of rodewijnazijn
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Peper en zout naar smaak

Snipper het sjalotje zo fijn mogelijk, vermeng goed met de azijn, olie en citroensap en proef even. Kan het nog wat peper of zout gebruiken? Voeg dit dan toe naar smaak en proef een oester met deze klassieke dressing!

Fris appeltje

  • Appel
  • Sjalot
  • Witte azijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Snij de appel in hele fijne stukjes, net als het sjalotje. Vermeng dit met de witte azijn en olijfolie. Voeg naar smaak peper of zout toe. Schep een theelepeltje over die oester voor een frisse touch.

Experimenteer, proef én geniet! Nog een laatste tip: ze smaken extra lekker met een Chablis of andere frisse witte wijn.