Camperbaksels in de fruitgaard

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (28) kan er géén genoeg van krijgen. Met de prachtige appels van de fruitgaard in Ressen kon een lekker recept dus niet uitblijven: een luxe appelcake uit de Omnia.

Camperen tussen de fruitbomen

Voor mij heeft het toch iets romantisch, zo tussen de fruitbomen staan bakken. Bezoek dus zeker eens één van de mooie campings of camperplaatsen in een fruitgaard die je in Nederland vindt.

Cake bakken in de camper zonder oven

Thuis bak ik maar al te graag, luxe taarten, koekjes, brood: u roept, wij draaien. Het is een grote passie van mij. Maar als ik heel eerlijk ben, had ik er als beginnend camperaar niet over nagedacht dat je in de camper óók heel veel lekkere tussendoortje kan bakken. Bakken stond voor mij namelijk gelijk aan het hebben van een goede oven.

Bakken in de omnia

Totdat ik de Omnia ontdekte natuurlijk. Een grote favoriet onder veel camperaars weet ik inmiddels. Het is een soort wonderpan van heel licht materiaal. Je zet hem gewoon op het vuur en kunt hem vervolgens gebruiken als oventje. Naast afbakbroodjes of vers brood maak ik er inmiddels ook graag iets zoets mee klaar. Zoals bijvoorbeeld deze luxe appelcake.

Naast de Omnia ben ik bij het bakken super blij dat ik een staafmixer met garde in mijn camperkeuken heb liggen. Die gebruik ik gewoon als handmixer. Zorg wel dat de boter al lekker zacht is, dat bespaart je heel veel rommel in de keuken omdat de boter zich makkelijk laat kloppen.

Temperatuur regelen in de omnia

Een Omnia is natuurlijk geen échte oven waarin je de temperatuur van tevoren instelt. Heb je een thermometer op de Omnia? Probeer dan met het gas te spelen en houdt de temperatuur rond de 180 graden. Geen thermometer? Kijk dan na 5 - 10 minuten even naar de cake: begint het beslag te bubbelen? Zet het vuur dan laag en controleer de kleur van de cake regelmatig. Je ogen doen hier het werk.

Veel bakplezier!

Recept luxe appelcake uit de omnia

Benodigdheden:

Omnia (met siliconenvorm)
Optioneel: handmixer of staafmixer met garde

Droge ingrediënten

130 gram bloem
1 flinke theelepel kaneel
1 theelepel bakpoeder
1 snufje zout

Overige ingrediënten

160 gram suiker
115 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
2 eieren
2 Goudrenetten
1 hand ongezouten noten naar keuze
1 hand gewelde rozijnen

 1. Schil de appels, snij ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in blokjes van ca 2 bij 2 centimeter.
 2. Meng vervolgens de bloem, kaneel, bakpoeder en zout in een schaal en zet opzij.
 3. Mix met de mixer de suiker en boter tot een luchtig mengsel. Als de boter lichter/wit wordt dan is het voldoende gemixt.
 4. Voeg de eieren toe en mix tot ze goed zijn opgenomen.
 5. Meng voorzichtig de droge ingrediënten met de suiker, boter en ei.
 6. Hak de noten grof en meng daarna de stukjes appel, rozijnen en noten door het beslag. Bewaar een paar noten voor de decoratie.
 7. Vet de siliconenvorm van de omnia licht in met wat boter en zet even opzij.
 8. Doe het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig, zodat de cake overal even hoog wordt. Verdeel de overgebleven nootjes bovenop het beslag.
 9. Zet de Omnia midden op de gaspit en gebruik hoog vuur, plaats de deksel erop en hou de cake goed in de gaten. Heb je een thermometer op de Omnia? Streef dan naar ongeveer 180 graden.
 10. Kijk na 5 - 10 minuten even naar de cake: begint het beslag te bubbelen? Zet het vuur dan laag.
 11. Bak de cake voor 40-50 minuten, maar hou hem goed in de gaten! De Omnia werkt natuurlijk minder nauwkeurig dan een normale oven. Controleer na 40 minuten even of de cake al bruin en gaar is. De cake is gaar als een satéprikker schoon uit de cake komt wanneer je deze in de cake steekt.
 12. Haal de cake pas uit de vorm als hij helemaal is afgekoeld.

Tekst en beeld: Jessica Buijs en Marieke Plant