Torenhoge rekening dataverbruik na overtocht met camper: hoe kan dat?

Op pad met de camper is een overtocht vaak een leuke toevoeging aan de vakantie. Minder leuk is het als je bij thuiskomst een torenhoge rekening krijgt voor je dataverbruik op de ferry. Hoe kan dat? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Even het weer checken. Een geschikte camperplaats zoeken. Of een leuke route uitstippelen. Zonder erbij na te denken gebruiken we mobiel internet in de camper onderweg. Ook op volle zee. Maar eenmaal aan boord van de ferry kan de rekening voor je dataverbruik flink oplopen. Hoe zit dat?

Overtocht met de camper: let op datakosten op zee 

Of je na de overtocht met de camper wel of niet een ‘cadeautje’ van de provider ontvangt, hangt af van waarmee je telefoon verbinding maakt. Binnen de EU worden geen extra kosten voor roaming in rekening gebracht, zolang de telefoon verbinding maakt met een zendmast op het vasteland.

Dat gebeurt meestal niet bij varen in internationale wateren. De telefoon maakt dan verbinding met het satellietnetwerk van het schip. En dat kost al snel 10 euro per MB. Streamen en internetten wordt dan een duur grapje.

Hoge datakosten voorkomen op camperreis

Op camperreis voorkom je natuurlijk liever deze (onverwachte) hoge kosten. Controleer daarom tijdens de overtocht met welk netwerk je telefoon verbonden is. Ook de provider verstuurt hierover sms-berichten. In deze berichten staan de kosten voor het gebruik van een bepaald netwerk. Daarnaast moet je volgens Europese regels een waarschuwingsbericht ontvangen als jouw dataverbruik oploopt tot 50 euro. 

Wat je nog meer kunt doen? Zet aan boord van het schip dataroaming uit en maak gebruik van het wifinetwerk. Als er toch een hoge rekening volgt, is een telefoonprovider soms bereid om een coulanceregeling te treffen. 

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.