Hoe krijg je de absorptiekoelkast in je camper kouder?

Terwijl jij volop geniet van de Spaanse zon, heeft jouw absorptiekoelkast in de camper moeite met die warmte. Hoe help je de koelkast een handje bij het koelen? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Koelkast in de camper: zet de regelaar niet te hoog

Een voor de hand liggende actie om de absorptiekoelkast in de camper kouder te krijgen is de regelaar kouder zetten. Maar omdat de warmteontwikkeling van het koelsysteem daardoor toeneemt, werkt het averechts. Het absorptiesysteem moet ongeveer 50 procent meer warmte afvoeren dan er aan koude kan worden geleverd.

Uitgaande van een koelkast met vijf standen, gebruik je:

  • stand 1 boven de 25 graden Celsius;
  • stand 2 tot 4 bij 20 tot 5 graden Celsius ;
  • stand 5 bij een nog lagere omgevingstemperatuur.

Verbeter de luchtcirculatie van de koelkastcamper

Achter de koelkast zijn in de camperwand ventilatieroosters geplaatst, onder voor de luchttoevoer en boven voor de afvoer van warmte. Behalve door het uitnemen van het bovenste rooster kun je de luchtcirculatie verbeteren door het aanbrengen van een ventilator. Je kunt bijvoorbeeld zelf aan de slag met een koelventilator uit een computer, maar er zijn ook kant­-en-klare uitbreidingen verkrijgbaar.

Tip: let bij het selecteren van een ventilator op het stroomverbruik en een zo groot mogelijke diameter, waardoor je het voordeel van het geluidsarme absorptiesysteem zoveel mogelijk behoudt. 

Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.