Drie campers in de spotlights

Door Leo van Dooren, Hans van Huisstede, Douwe de Vries (foto's: Leo van Dooren, Hans van Huisstede en fabrikanten)

Wij zien regelmatig nieuwe campers voorbijkomen. Vaak prachtige modellen met leuke snufjes. Om je wegwijs te maken zetten we drie campers in de spotlights.

Sun Living hybride?

‘Lido Hybrid’, stond er groots op de stand van Sun Living tijdens de Caravan Salon 2014. Toch stond er geen persconferentie bij het Sloveense merk gepland. De term Hybrid, die staat voor het combineren van twee of meer technieken, sloeg dan ook niet op de aandrijving, maar op de welving in het dak, waaronder zich het hefbed bevindt. In de Nederlandse folder wordt zo’n uitvoering gewoon een crossover genoemd.

Beide modellen, de Sun Living M45SL en de M46SP, onderscheiden zich niet alleen duidelijk van de Matrix-crossovers van moeder Adria, ook onderling verschillen ze sterk. De M46SP kan ’s nachts zes personen bergen in het hefbed, het dwarsbed en de dinette, die tot tweepersoonsbed om te bouwen is. De M45SL voert de titel 6+1, omdat deze in plaats van het dwarsbed twee lengtebedden heeft, waartussen nog een korte slaapplaats van 150 bij 44 centimeter kan worden gemaakt. Dat is lang het enige verschil niet. De M45SL heeft direct links van de deur een recht keukenblok en de natte ruimte ertegenover, de M46SP heeft de natte ruimte direct links en een hoekkeuken met grote koelkast daartegenover. Ook de lengte en prijzen verschillen: de M45SL is twaalf centimeter langer en 761 euro duurder dan de M46SP.

Specificatie van de camper

  • Merk en type: Sun Living M45SL / M46SP 
  • Maten: l 719 / 707 cm / b 232 cm / h 283 cm 
  • Rijklaargewicht: 2.960 / 2.900 kg
  • Laadvermogen: 540 / 600 kg 
  • Prijs: vanaf € 55.830 / 55.069

Morelo Palace: luxe op zware voet

Morelo levert al vele jaren grote en vooral luxe campers op basis van het Iveco Daily-chassis. De Palace-uitvoering is steeds groter en luxer geworden. Dat heeft niet alleen consequenties voor de portemonnee, maar vooral ook voor het gewicht. Morelo heeft gehoor gegeven aan de wens van de klant om een zwaarder chassis te leveren, zodat het gewicht boven de 7,45 ton mag komen. De klant kan nu dus kiezen tussen het oude, vertrouwde chassis van de Daily of de nieuwe Eurocargo 75 E, die aanzienlijk meer kan dragen. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan, maar dat geldt voor alle campers in deze categorie. 

Morele Palace Camper

Specificatie van de camper

  • Merk en type: Morelo Palace 90 
  • Maten: l 924 cm / b 250 cm / h 353 cm 
  • Rijklaargewicht: 4.700 kg Laadvermogen: 4.100 kg 
  • Prijs: vanaf € 290.000

Breezer Lift

De Breezer Lift was vorig jaar al met maar liefst vijf bed-indelingen een populair model en ook dit jaar voert LMC er weer vijf. Het enige verschil is dat de uitvoering zonder vast bed is vervangen door een tweede uitvoering met enkele bedden, die meer richting het midden van de camper geplaatst zijn en waarbij de toilet- en doucheruimte tegen de achterwand geplaatst zijn. Hét kenmerk van de Lift is natuurlijk het hefbed, dat in het gewelfde dak verzonken ligt en tegenwoordig loodrecht naar beneden komt. De stahoogte eronder houdt met slechts met 1,85 meter niet echt over. Een van de meest verkochte Lift-modellen in Nederland is de H737G, de variant met twee lengtebedden met daaronder veel praktische bergruimte, die makkelijk en van binnenuit bereikbaar is. Tevens kan bij deze uitvoering de toiletdeur omgeklapt worden om het slaapvertrek van het woon- en kookgedeelte af te scheiden. Standaard heeft deze halfintegraal een complete gfk-opbouw, dus inclusief de bodem en de achterwand. Door het vochtresistente xps-schuim ertussen, kan LMC twaalf jaar waterdichtheidsgarantie bieden. Een echte eyecatcher is de matzwarte driehoekige wasbak in de toiletruimte.

Specificatie van de camper

  • Merk en type: LMC Breezer Lift H737G
  • Maten: l 734 cm / b 232 cm / h 287 cm
  • Rijklaargewicht: 2.952 kg
  • Laadvermogen: 548 kg
  • Prijs: vanaf € 71.310


Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 2 2015