Helft camperaars wil camperplaats kunnen reserveren

Bijna de helft van de Nederlandse camperaars wil graag de mogelijkheid hebben om camperplaatsen te reserveren. De meeste camperaars willen bovendien dat een camperplaats elektra heeft en vooral de optie om water te tanken, vuil water en het cassettetoilet te lozen. Meer dan de helft van de camperaars is bereid om daar 10 tot 20 euro per nacht voor te betalen.

Volle camperplaatsen

Dat zijn de meest opvallende uitkomsten van een poll op de NKC-site, die in drie weken tijd door 5.854 mensen werd ingevuld. Het meest opvallende resultaat van de poll is dat 49 procent van de camperaars graag wil dat een camperplaats vooraf te reserveren is. “Wij hadden dat anders ingeschat”, erkent Jaap van Ravels, van NKC Belangenbehartiging - Campervriendelijk NL. “Camperen staat van oudsher voor vrijheid, voor gaan en staan waar je wilt. Tevoren een plek reserveren hoorde daar niet echt bij. Uit de poll blijkt dat de helft van de camperaars daar tegenwoordig wel behoefte aan heeft. Ik vermoed dat dat komt door de enorme groei die het camperen heeft doorgemaakt. En misschien ook doordat we de afgelopen twee zomers massaal in Nederland op reis zijn gegaan. Als je een paar keer bij een volle camperplaats hebt gestaan, is reserveren opeens niet meer zo’n gek idee.”

Voorzieningen zijn welkom

“Het onderzoekje werd opgestart omdat we met enige regelmaat berichten kregen van camperaars dat de camperplaatsen te duur worden en te veel voorzieningen bieden”, legt Van Ravels uit. “Nu blijkt dat de overgrote meerderheid het juist waardeert dat een camperplaats voorzieningen biedt. Bijna driekwart van de camperaars wil op een camperplaats water tanken, vuil water en het chemisch toilet lozen. De helft wil een stroomaansluiting en ongeveer een derde deel van de mensen stelt prijs op een toilet, douche en verharde ondergrond. Maar 15 procent van de camperaars vindt dat een camperplaats helemaal geen voorzieningen hoeft te bieden.”

Prijs: maximaal 20 euro

Camperaars zijn ook bereid om voor voorzieningen te betalen, zo valt uit de poll af te leiden. 5 procent van de mensen wil gratis staan, ruim een derde van de mensen wil maximaal 10 euro uitgeven. Meer dan de helft van de mensen is bereid om 10 tot 20 euro per overnachting uit te geven. “Dat is meer dan we dachten”, vertelt Van Ravels. “Maar boven de 20 euro houdt het ook echt op voor camperaars. Dat is voor gemeenten en bedrijven die camperplekken aanleggen wel iets om rekening mee te houden. Voorzieningen zijn prima en worden gewaardeerd, maar hou de overnachtingsprijs binnen de perken.”