Opvallend veel accuproblemen

Bij de NKC hebben zich de laatste weken opvallend veel camperbezitters gemeld die problemen hebben met de startaccu van hun camper. Ook bij NKC Verzekeringen is een stijging van het aantal verzoeken om pechhulp merkbaar. Het vermoeden bestaat dat de toename te maken heeft met het gegeven dat veel campers langer in de stalling hebben gestaan dan gebruikelijk.

“Van het niet gebruiken wordt een accu niet beter”, zegt Hugo van Binsbergen van NKC Advies, die veel van dit soort meldingen registreerde. “Als een camper een paar maanden in de stalling staat, zonder dat de accu geladen wordt, gaat dat meestal wel goed. Duurt het langer en loopt de accu langzaam te ver leeg, bijvoorbeeld doordat een radio een minimale hoeveelheid stroom blijft gebruiken, of gewoon door zelfontlading, dan krijgt de accu zo’n optater dat de levensduur ernstig wordt bekort.”

Levensduur accu niet onbeperkt

Vaak lukt het nog wel om de accu met een lader of startkabels weer tot leven te wekken, maar dat kan van korte duur zijn. “Na een week houdt de accu er alsnog definitief mee op en moet er een nieuwe in. Zo’n moment komt natuurlijk altijd ongelegen.” Van Binsbergen raadt camperaars aan om hun accu bij twijfel bij een garage te laten doormeten. “Bedenk ook dat de levensduur van een accu hoe dan ook beperkt is. Na vijf tot zeven jaar hoef je echt niet verbaasd te zijn als er een nieuw exemplaar in moet.”

Hoe deze problemen te voorkomen zijn, verschilt per camper. Vroeger luidde het algemene advies om de accu in de stalling los te koppelen of zelfs mee naar huis te nemen. “Maar bij moderne campers kunnen systemen hierdoor ontregeld raken. Soms is een druppellader de oplossing, maar het aansluiten op walstroom kan ook al voldoende zijn.” Meer over het onderhoud van de accu is te lezen op de adviespagina’s op de website van de NKC.