Dometic roept gaskooktoestellen terug

Dometic roept gaskooktoestellen terug die werken op vloeibaar flessengas. Uit onderzoek is gebleken dat er mogelijk lekkage optreedt in leidingen en gasregelknoppen, waardoor in het ergste geval een explosie kan ontstaan, aldus het bedrijf.

Dometic roept op om onmiddellijk het gebruik van de betreffende toestellen te staken en de gasfles af te koppelen. Contact opnemen met je leverancier is de volgende stap, beveelt de firma aan. Die kunnen hun klanten echter nog niet goed helpen omdat Dometic nog aan een oplossing zegt te werken. Dat kan controle, reparatie, vervanging of zelfs geldteruggave zijn, aldus de Engelstalige website van het bedrijf. Voor wie nu onderweg is of op het punt staat te vertrekken, is de oplossing tijdelijk gebruik te maken van een los kooktoestel.

Geen incidenten bekend

Door de lekkage kan er gas weglekken, dat kan ontbranden wanneer er een ontstekingsbron bijkomt. Hierdoor kan rond de regelaars een vlam ontstaan en in het ergste geval kan het gas-luchtmengsel exploderen. Dit kan gebruikers en omstanders ernstig verwonden, waarschuwt Dometic. Het bedrijf baseert zich op onderzoek en stelt dat er nog geen incidenten bekend zijn als gevolg van dit euvel.

Welke toestellen?

Op de website van Dometic is een lijst van 26 betrokken kooktoestellen met artikelcode en modelaanduidingen gepubliceerd. Hierboven zie je enkele voorbeelden. Onduidelijk is vooralsnog in welke jaren deze zijn geleverd. Heb je een Dometic-kooktoestel in je camper, check dan in de documentatie van je camper of het toestel van jou in de lijst staat.

Je kunt de terugroepactie nalezen en het overzicht van de betrokken toestellen vinden op de de websites van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Dometic.

Update 2-8-2021

Dometic Nederland meldt vanmorgen desgevraagd dat het om modellen gaat die sinds 2020 zijn geleverd. Frank Beckers van de afdeling Verkoop geeft aan de leveringsjaren zo snel mogelijk aan het overzicht te willen toevoegen. "Daarmee hopen we veel vragen weg te nemen." Ook bevestigt hij dat camperaars zich bij de dealer kunnen melden. "Deze bouwt het toestel uit om het te laten onderzoeken door Dometic, dat belooft alle problemen met de betroffen toestellen op te lossen. "We realiseren ons dat de terugroepactie op een ongelukkig moment komt, zo midden in de vakantieperiode, maar we nemen het zekere voor het onzekere. We adviseren echt om het kooktoestel niet te gebruiken en de gastoevoer af te sluiten."

Update 5-8-2021

Vanmiddag berichtte manager customer services Tjitte Wierda de NKC dat het, om precies te zijn, om de kooktoestellen gaat die in oktober 2020 en daarna zijn geleverd. Dus wanneer je camper vóór oktober 2020 is opgeleverd, valt het kooktoestel niet onder de terugroepactie. Is de camper later geleverd, controleer dan het typeplaatje met het SKU-nummer. Staat het nummer op de lijst van Dometic, dan is het zaak dat te melden bij de dealer zodat het toestel getest kan worden.