Nieuwe regels bij inhalen fietsers in Spanje

Wanneer je in Spanje met de camper een fietser inhaalt, moet je rekening houden met nieuwe regels. Zo zijn automobilisten verplicht minstens twee meter afstand te houden tot de fietser en moeten ze minimaal 20 kilometer per uur langzamer rijden dan de daar geldende maximumsnelheid.

De Spaanse Rijksdienst voor de Wegen (DGT) heeft de verkeerswet aangepast om zo het aantal verkeersdoden terug te dringen, zo melden diverse Spaanse media. Tot nu toe mocht je met de maximale toegestane snelheid een fietser inhalen. De afstand die automobilisten hierbij moesten houden tot een fietser was anderhalve meter. De maatregelen beogen met name invloed te hebben op het zogenaamde zuigeffect. Dit effect kan fietsers uit balans brengen wanneer met hoge snelheid op korte afstand wordt ingehaald.

Uitwijken naar andere rijbaan

Ook mogen automobilisten vanaf nu alleen nog inhalen wanneer ze goed zicht hebben. En op B-wegen is het toegestaan om uit te wijken naar de tegenoverliggende rijbaan, als er anders geen twee meter afstand gehouden kan worden.
Wanneer de nieuwe regels niet worden nageleefd kan dat een boete van 200 euro opleveren en voor Spaanse chauffeurs kan het zorgen voor drie strafpunten op het rijbewijs.