Strengere milieuregels voor dieselauto’s in Antwerpen en Gent

Camperaars die afreizen naar Antwerpen of Gent, moeten opletten of hun kampeerauto deze plaatsen nog wel in mag rijden. Om de luchtkwaliteit van de Belgische steden te verbeteren, zijn de toelatingsvoorwaarden voor dieselauto’s en -campers dit jaar aangescherpt.

De Lage Emissie Zone (LEZ) is sinds 1 januari 2017 van kracht en is per ingang van het nieuwe jaar aangescherpt. Dieselauto’s van voor 2010 (klasse Euro 5) en benzineauto’s ouder dan 1996 (klasse Euro 2) mogen het gebied binnen de ring van Antwerpen niet meer in. Gent voert dezelfde limieten in en kent bovendien een registratieplicht voor alle buitenlands gekentekende auto’s.

Boetes

Op de grens van de LEZ staan slimme camera’s die nummerplaten van voertuigen die de stad binnenkomen scannen. Voldoet het voertuig niet aan de voorwaarden, dan kan de bestuurder van de auto rekenen op een boete van 150 euro. Wie voor een tweede of derde keer de fout ingaat, mag een bon van 250 of 350 euro op de deurmat verwachten.

In veel Europese steden worden de milieuzones ieder jaar aangescherpt. In Amsterdam gelden vanaf 1 november 2020 strengere regels; ook hier zijn dan dieselauto’s van voor 2005 (klasse Euro 4) niet langer welkom binnen de ring A10.

Bron: Slimnaarantwerpen.be