Geen registratieplicht meer voor Nederlanders in Brussel

Voor auto’s met een Nederlands kenteken die de stad Brussel willen inrijden, is het niet langer verplicht om deze auto’s vooraf te registreren. Deze verplichting was er sinds 2018. Wel blijft het verbod op het inrijden van de zone met oude diesel- en benzineauto’s van kracht.

Istock Brussel Verkeer Kerk Web

Met de gegevens wilde Brussel beoordelen of een voertuig voldoet aan de milieunormen. Dit blijkt echter ook te achterhalen te zijn via de gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Op het niet voorafgaand registreren van je auto stond een boete van 150 euro. Sinds januari 2019 werd hier op gehandhaafd. Deze boete gold ook voor auto’s die aan de normen van de milieuzone voldeden.

Verbod op oude diesel- en benzineauto’s blijft

In Brussel mogen dieselvoertuigen van voor 2001 (Euroklasse 2 of ouder) en benzinevoertuigen van voor 1997 (Euroklasse 1 of ouder) niet de zone in. Op overtreding staat een boete van 350 euro. Wie toch in het centrum met de auto moet zijn, kan een dagkaart kopen voor 35 euro. Dit kan maximaal acht keer per jaar. De aanvraag hiervoor kan via www.lez.brussels. In dit geval dien je wel te registreren.